Hrvatski radio

Radio Osijek

WineOs 28. i 29. siječnja u Gradskom vrtu

14.01.2022.

13:36

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT Radio Osijek

Organizatori WineOS

Organizatori WineOS

Foto: Marija Vukasović Petrinović / HRT

Sedmo izdanje osječkog sajma vina, delicija i ugodnog življenja održat će se 28. i 29. siječnja u dvorani Gradski vrt, najavljuju organizatori iz Udruge Dekanter. Tim će povodom ljubitelji vina i delicija - brojni gosti iz drugih hrvatskih regija i inozemstva ponovno imati priliku uživati u vinima i delicijama istoka Hrvatske na čak 1.900 četvornih metara izložbenog prostora.

Računa se na posjetitelje iz svih hrvatskih krajeva, a dočekat će ih stotinjak vinara na 90-ak izlagačkih mjesta.

U dvorani će se i ovaj put naći pozornica na kojoj će se tijekom oba dana održavati kulinarski show. Kao i dosadašnjih godina, zainteresirani će moći pratiti brojne edukativne radionice koje će iznova ponuditi nesvakidašnje priče i vina, napominju organizatori.

Za vinske priče ponovno je zadužen poznati vinski bloger Željko Garmaz, čije su radionice prethodnih godina privukle brojne posjetitelje i goste. „Velik je interes za vinskim radionicama. I prije nego smo službeno objavili program, javljali su se zainteresirani te su sva mjesta brzo popunjena. Sretnici koji su uspjeli doći do ulaznice ponovno će imati prigodu kušati brojne ekskluzive koje će predstavljati poznati vinari iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine“, poručio je Garmaz.

U organizaciju se ponovno uključila udruga Graševina Croatica kao najveća i najvažnija organizacija proizvođača vina na istoku Hrvatske. „WineOS je središnji događaj za ovu vinsku regiju i ide u smjeru transformacije u najveći i najvažniji sajam u Hrvatskoj pa i cijeloj regiji. Mi ćemo organizatorima svesrdno pomoći na tom putu. Ove godine, kao i obično, naglasak stavljamo na graševinu kao najrašireniju, ekonomski najvažniju, ali i najpotentniju sortu ovoga kraja“, dodao je Pavić.

Veći angažman organizatori su dogovorili s Ugostiteljsko turističkom školom Osijek koja je u ovom događaju prepoznala priliku za dodatnu edukaciju učenika i promociju programa i projekata. „Naši učenici redovito prolaze praksu u ugostiteljskim objektima, a ovo je prilika da nauče i rad na velikim događajima. Puno smo uložili u unapređenje programa, dodatno obučili predavače i mentore i sada to želimo primijeniti u procesu učenja,“ izjavio je ravnatelj Ugostiteljsko – turističke škole Andrej Kristek.

„Vinske manifestacije privlače sve više gostiju u kontinentalne krajeve, a događaji koje imamo u našoj županiji postaju prepoznatljivi mamac za domaće goste i turiste“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić. Ona naglašava kako je WineOS, kao jedan od najvećih događaja ovog tipa, već dobro poznat diljem Hrvatske i u susjednim zemljama. Stoga je podrška ovom događaju, kaže, logičan i jednostavan izbor. „Nije teško podržati ovakav događaj koji je proteklih godina ozbiljno rastao u svakom smislu. Iz Osijeka izlazi sve više dobrih i pozitivnih priča, a WineOS je jedna od njih. Unatoč teškim vremenima, organizatori su se potrudili još jednom učiniti naš grad pravim vinskim središtem. Stoga im želim puno sreće uz poruku da je gradska uprava uvijek spremna podržati kvalitetne projekte“, komentirao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Sajam će se oba dana održavati od 15 do 21 sat. U dvoranu će se moći ući samo uz predočenje važeće COVID–potvrde ili negativnog testa. Ulaznice će se prodavati isključivo na ulazu u dvoranu po cijeni od 100 kuna za jedan festivalski dan. Posjetitelji će na ulazu također moći unajmiti festivalsku čašu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.