Hrvatski radio

Radio Osijek

14:17 / 04.06.2020.

Autor: Monika Kralj

Za Andriju Drežnjaka traženo novo vještačenje raspravne sposobnosti

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

Suđenje Andriji Drežnjaku za ubojstvo u đakovačkom Centru za socijalnu skrb kada je ubijena socijalna radnica Blaženka Poplašen a ranjen pravnik Ivan Pavić, koji je nakon 10 dana umro, nastavit će se nakon psihijatrijskog vještačenja koje bi trebalo utvrditi je li Drežnjak raspravno sposoban.

Prethodno su iskaz su dali vještaci psihijatar Pavo Filaković i psihologinja Dunja Baraban koji su se složili da je u trenutku počinjenja ubojstva Drežnjak bio smanjeno ubrojiv no ne bitno, te da je znao da čini zločin, shvaćao je značenje i posljedice svojih postupaka. Prema riječima psihologinje optuženi je, zbog poremećaja ličnosti, imao iskrivljeno vjerovanje o postupcima žrtava, jer je bio uvjeren da aktivnosti oko njegove imovine i nasljedstva žrtve ne vode u njegovu korist. Vještak Boris Dumenčić govorio je o ozlijedama žrtava koje su dovele do smrtnog ishoda te potvdio da je pucano s udaljenosti od samo nekoliko desetaka centimetara.

Novo psihijatrijsko vještačenje tražila je obrana nakon Drežnjakovog dugog i konfuznog iznošenja obrane u kojoj je, za razliku od jučerašnjeg priznanja, opovrgao  krivnju onako kako stoji u optužnici, govorio o glasovima u glavi koji mu govore da nešto treba napraviti te nije bio siguran koga je od žrtava ubio, koga ranio. "Rekao sam jučer da se smatram krivim, ali to sam mislio samo na neke stvari. Nisam kriv onako kako se teretim."- ustvrdio je, među ostalim, Drežnjak koji je sudu rekao da je "pištolj nabavio na pijaci, kod nekoga što prodaje krastavce, lubenice", a dobio je i desetak metaka.

Odbijen je zahtjev optuženog da se na sudu sasluša i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dubravka Petrović. Bio sam nezadovoljan što ona nije htjela doći kod nas kući da vidi kako živimo. Bio sam nezadovoljan i svojom skrbnicom, pokojnom Blaženkom Poplašen i htio sam da se ona promijeni–rekao je Drežnjak koji je, kako kaže, bio nezadovoljan jer su ga iz Centra "stalno slali na sud ili socijalno".

Nastavak je suđenja, koje vodi sudac Davor Mitrović, 24. ovoga mjeseca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.