Hrvatski radio

Radio Osijek

Za braniteljsko poduzetništvo osigurano 20 miljuna kuna

07.12.2017.

14:51

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za zapošljavanje hrvatskih branitelja u poduzetništvu osigurano je više od 20 milijuna kuna, a od sljedeće godine raspisivat će se i natječaji za konkretne projekte, rečeno je u Osijeku na predstavljanju poduzetničkih projekata Ministarstva hrvatskih branitelja

Početkom prošle godine Ministarstvo hrvatskih branitelja počelo je s provedbom projekata promicanja društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Projekt traje do lipnja sljedeće godine, a financira se iz Europskog socijalnog fonda s iznosom od 85 posto, a preostali dio iz državnog proračuna. Cilj osječkog okupljanja branitelja - poduzetnika upoznati je branitelje s poduzetništvom i novim mjerama koje će im olakšati ulazak u svijet poduzetništva. Takvi skupovi već su održani u nekoliko hrvatskih gradova, a nakon Osijeka, sljedeće godine bit će održana još jedna kovencija. Prema riječima Velimira Dumenčića iz Čajkovaca koji je u braniteljskom poduzetništvu od 2014. godine njegova zadruga koja okuplja osam poljoprivrednika održala se unatoč poteškoćama. Osim inicijalnih sredstava koje su u početku dobili kao branitelji, nisu se kreditno zaduživali, a u otkupu poljoprivrednih proizvoda nailaze na probleme s naplatom. Tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić napomenula je da Ministarstvo potpomaže rad zadruga koje su se pokazale kao najbolji način zapošljavanja i resocijalizacije branitelja. "Ova konvencija financirana je sredstvima sredstvima Europskih fondova, a radi se o projektu promicanja društvenog poduzetništva. Za iduću godinu krećemo s objavom natječaja za konkretne projekte gdje smo osigurali nešto više od 20 milijuna kuna namijenjenih upravo zapošljavanju, promicanju, radu i realizaciji projekata namijenjenih nezaposlenim hrvatskim braniteljima, društvenim poduzetnicima i onima koji to žele postati", rekla je Nevenka Benić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.