Hrvatski radio

Radio Osijek

08:41 / 28.05.2017.

Autor: Davor Lončarić

Za dvije godine preko 2 milijuna kuna stiglo u lokalnu zajednicu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom usvajanja godišnjeg izvješća o radu za 2016. godinu Baranjska razvojna agencija s građanima je podijelila rezultate dvije godine svog rada s lokalnim poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, udrugama i građanima.

"U brojkama naši rezultati su veliki. U dvije godine proveli smo 88 savjetovanja, pripremili 53 projekta i 7 poslovnih planova te organizirali 11 informativno-edukativnih događanja s preko 220 sudionika. Iznimno nas veseli i brojka od 2.226.861,97 kuna koje su zbog našeg rada investirane u lokalnu zajednicu, što provedenim projektima, što odobrenim poslovnim planovima poduzetnika", izjavila je ravnateljica Milica Milosavljević. Podsjetimo, Baranjska razvojna agencija Belog Manastira javna je ustanova kojoj je osnivač Grad Beli Manastir i jedina je takva u Baranji. Cilj joj je edukacijama, informiranjem, pripremom projekata i prateće tehničke dokumentacije pomagati osnivaču i pravnim i fizičkim osobama u osiguranju sredstava potrebnih za razvoj. S radom je počela 1. travnja 2015. godine i vjerojatno su njeni najpoznatiji projekti vezani uz hologramsku baku u Etnološkom centru baranjske baštine, mapiranje i označavanje šetačkih staza na Banskom brdu te projekti u području humanitarnog rada gdje je BARA osigurala sredstva za renoviranje zgrade Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir te za školske obroke 510 djece iz siromašnih obitelji u prošloj školskoj godini, a koji su polaznici škola na području rada Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir.

"Mislim da je naš najveći doprinos u tome što su naša vrata uvijek otvorena svima i što svaku poslovnu ideju i natječaj na koji se može prijaviti prijavljujemo zajedno s klijentima. Nekad oni zajedno s nama pišu projekte na projektnim klinikama, nekad sjede pokraj nas dok ih mi pišemo, ali naglasak je tu uvijek na partnerstvu i zajedništvu. U prilog tome govori i brojka od 32 dodijeljene pojedinačne potpore male vrijednosti poduzetnicima i obrtnicima i jedan novoosnovani obrt na području Grada Belog Manastira", pojašnjava Milosavljević. Partneri i suradnici ove lokalne razvojne agencije su iz cijele regije, a u informiranju građana pomažu im i mediji.

"Bez medija ovo sve ne bismo mogli. Kad organiziramo naš EU info dan svi prenesu informacije i nama se obično okupi puna dvorana. Kad je bio otvoren natječaj za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća, mediji su bili ti koji su nam pomogli proširiti informaciju o uvjetima natječaja. Posebno hvala našem Radiju Baranja koji nam je omogućio prostor svake srijede u 9 sati kako bi građanima pročitali koji su trenutno otvoreni natječaji i koji zajedno s nama odrađuje posebne priloge informiranja poljoprivrednika. Doduše, kažu građani da moram sporije čitati jer ne stignu sve zapisati što kažem",za kraj je rekla Milosavljević.