Hrvatski radio

Radio Osijek

Za godinu dana sajmovanje na lokaciji Gospodarskog centra

08.03.2021.

15:53

Autor: Mirta Milas

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Ugovor o izgradnji Gospodarskog centra vrijednog više od 63 milijuna kuna potpisali su danas ministrica regionalnog razvoja i fondova Eurospke unije Nataša Tramišak, ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje Tomislav Petric i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Prva faza, koja se s 45 milijuna kuna sufinancira iz europskih fondova, trebala bi biti završena u idućih godinu dana, čime bi Osijek dobio primjeren sajamski prostor, pojasnio je župan Ivan Anušić. "Iduće godine očekujemo Proljetni sajam u novom prostoru. Ukupna je vrijednost cjelokupne investicije koja će se odvijati u nekoliko faza 350 milijuna kuna. Bit će to najveći Gospodarski centar u Hrvatskoj koji će objediniti sve što gospodarstvu treba - nova znanja i tehnologije, poslovne ikubatore i kvalitetne ljude". Gospodarski centar ima za cilj razvoj nove poslovne infrastrukture koja će podignuti gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, osigurati prostore za gospodarske manifestacije i sajmove, kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Osječko-baranjske županije, a i šire.

Inicijator i nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a zemljište na kojem počinje gradnja ustupio je Grad Osijek. Projekt će doprinijeti unaprjeđenju poslovnih pomoćnih usluga kao i osigurati infrastrukturu za osnutak, razvoj i širenje poslovanja i povećati promicanje poduzetništva u društvu kroz poboljšanje poduzetničkih vještina.

Gospodarski će se centar prostirati na površini od 128 tisuća četvornih metara zemljišta, odnosno 56 tisuća četvornih metara neto poslovnog prostora, a bit će smješten u blizini „S“ ceste u Osijeku. Zamišljen je kao kompleks od 9 zatvorenih objekata – 5 sajamskih hala, poslovni centar, kongresni prostor, multifunkcionalna zgrada i garaža s 500 parkirnih mjesta.

Ministrica Nataša Tramišak rekla je kako će Gospodarski centar, kao stateški projekt ulaganja u novu poduzetničku poslovnu infrastrukturu, potaknuti razvoj gospodarstva na istoku Slavonije. "Taj će prostor osigurati nova kvalitetna sajmovanja i nove poslovne susrete na međunarodnoj razini. Nova je to prilika za male i srednje poduzetnike i OPG-ove, ali i za različite vrste industrija koje će na tom mjestu moći predstaviti svoje kvalitetne proizvode i naći nove partnere te otvoriti jednu novu perspektivu poslovanja".   

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuo je kako je potpisani ugovor već stoti ugovor koji je Središnja agencija potpisala na području Osječko-baranjske županije i jedan je od najvrijednijih dosada. "Realizacija ovog projekta  zapravo je već krenula, zajedno smo sa stručnim službama Županije napravili javnu nabavu za realizaciju izgradnje i nadzora te očekujemo da radovi uskoro počnu".

Galerija
Foto: HRT/M.Milas , Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas , Foto: -/-Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-Foto: Osječko-baranjska županija, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.