Hrvatski radio

Radio Osijek

Za nasilje nema opravdanja

25.11.2020.

14:46

Autor: Tatjana Mautner

Za     nasilje nema opravdanja

Za nasilje nema opravdanja

Foto: - / -

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama, koji se danas obilježava diljem svijeta pozornost su danas skrenuli u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, Županijska organizacija HNS-a te SDP-ov Forum žena Osječko-baranjske županije.

25. studenoga, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama ujedno i dan kada započinje globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“, koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava čime se ističe da je nasilje prema ženama grubo kršenje temeljnih ljudskih prava. 

Ministarstvo unutarnjih poslova upravo je objavilo spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola "Ti to možeš!" "Pogotovo sada, u vrijeme epidemije uzrokovane virusom COVID-19, osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem.  Cilj nam je, kroz poruke ovoga spota, potaknuti sve na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije", objašnjavaju u MUP-u: "Proglašeno stanje epidemije uzrokovane koronavirusom i uvođenje niza promjena u našim svakodnevnim životima povećava rizik od eskalacije nasilja u situacijama narušene obiteljske dinamike i to posebice prema ranjivim članovima obitelji kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom. Ovim spotom posebice pozivamo sve osobe muškog spola na preuzimanje uloge muškarca koji uvažava suprotni spol, zagovara ravnopravnost te ne koristi nasilno ponašanje kako bi zadobio ičije poštovanje. To je ujedno i poziv da se radi na zdravijim odnosima prema društvu i sebi samima, posljedično s boljim odnosima prema ženama i boljim odnosima unutar obitelji", ističe se iz MUP-a.

"Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava, a manifestira se kao fizičko, seksualno i psihičko nasilje nad ženama i djevojčicama.
Statistika je poražavajuća. Svakih 15 minuta jedna žena je zlostavljana. Ekonomsko nasilje u partnerskom odnosu u Hrvatskoj trpi gotovo svaka treća žena. S obzirom na to da veći dio žena ne prijavljuje nasilje zbog djece, srama ili straha, te su brojke u stvarnosti puno veće. Sve to nam govori da kao društvo moramo raditi na što boljoj edukaciji i prevenciji u borbi protiv nasilja nad ženama i u obiteljima. Nasilje nije nešto što se događa iza zatvorenih vrata, nasilje nije privatna stvar pojedinca. Nasilje nad ženama predstavlja realnost kojoj se treba suprotstaviti i javno osuditi", stoji u priopćenju koje je HNS Osječko-baranjske županije uputio u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Iz HNS-a podsjećaju kako se HNS izborio za usvajanje Istanbulske konvencije koja u sebi ima ugrađene mehanizme kako djelovati u slučajevima zlostavljanja i nasilja. "Cijelo društvo se mora senzibilizirati i moramo poslati jasne poruke da smo protiv nasilja. Ono se ne događa negdje drugdje, ne trebamo zatvarati oči, nasilje treba prijaviti, a počinitelja sankcionirati", ističu HNS-ovci.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Socijaldemokratski forum žena Osječko-baranjske županije obilježio je u Našicama - ženama su na gradskoj tržnici dijelili ruže u spomen na sve žene žrtve nasilja, a u subotu, 28. studenog od 10 sati prošetat će na belomanastirskoj tržnici s transparentima "Stop nasilju nad ženama".
"Većina nasilja ostaje neregistrirana. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara. Izložene različitim društvenim pritiscima, žene često nisu osnažene oduprijeti se partnerima koji ih izlažu različitim oblicima nasilja, između ostalih, verbalnom i fizičkom. U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena trpi fizičko nasilje. Podaci kojima raspolažu nadležne institucije zapanjujući su, no treba znati da ni oni nisu posve točni, jer se mnoge žrtve nasilja zapravo ne ohrabruju prijaviti nasilnike. Radi se često o njihovim bračnim i izvanbračnim partnerima, muškim članovima obitelji, čak i prijateljima. Usprkos zakonima, propisima, protokolima, institucijama - žene su i dalje "omiljena meta "zlostavljača. I dalje se o nasilju prema ženama progovara od slučaja do slučaja, od afere do afere. Na takvo društvo i na takav tretman nasilja prema ženama u društvu ne želimo i ne smijemo pristati. Za nasilje nema opravdanja", poručuju iz osječkobaranjskog Foruma žena.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.