Hrvatski radio

Radio Osijek

"Za osmijeh djeteta u bolnici"

11.05.2015.

09:43

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Humanitarni projekt HRT-a "Uz nas niste sami" ovaj put podržava humanitarnu akciju Saveza društava Naša djeca Hrvatske "Za osmijeh djeteta u bolnici". Dio projekta ostvarit će se i u Osijeku.

Riječ je o akciji koju su još 1999. godine, uz Savez, osmislili i pokrenuli Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Pedijatrijsko društvo hrvatske udruge medicinskih sestara. Njezin cilj je  promicanje i primjena suvremenih načela humanizacije tijekom bolničkog liječenja djece, a od samog početka ima podršku Ministarstva zdravlja RH. Prikupljanjem sredstava omogućit će se nabava  sklopivih kreveta/ stolaca za roditelje te opremiti  prostori za boravak roditelja u bolnici,  kako bi roditelj (majka/otac) ili netko od djetetu dragih članova obitelji mogli biti dnevno u bolnici uz dijete tijekom njegove hospitalizacije.  U akciju opremanja bit će uključeno svih 37 bolnica/dječjih odjela, uključujući i dnevne bolnice u Hrvatskoj koje su iskazale potrebe za sklopivim krevetima/stolcima te provode akciju Za osmijeh djeteta u bolnici.Osiguravanjem mogućnosti za boravak roditelja uz dijete, omogućit će se bolesnom djetetu, ne samo medicinska pomoć, već i potrebna psihološka, emotivna i socijalna podrška od strane bliske osobe što će kod djeteta ublažiti strah i anksioznost od odvajanja od roditelja. U emisiji će se brojne poznate osobe iz javnog života Hrvatske javljati na humanitarni broj telefona 060 9005, stručnjaci, liječnici i volonteri pričat će o svojim iskustvima, sudjelovat će i djeca crtajući i gradeći od kockica idealnu bolnicu a u glazbenom programu nastupit će stare ali i nove glazbene zvijezde.Te nove glazbene zvijezde dolaze nam iz popularnog The Voicea: Nina Kraljić, Mateo Resman, Marin Jurić Ćivro, Jure Brkljača, Alen Bićević, Ema Gagro i Ana Opačak.

Njima će se pridružiti i provjerena imena hrvatske glazbene scene: Jacques Houdek, Tony Cetinski, Petar Grašo, Vanna, Ivana Kindl.Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ u odnosu na djecu, te polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici, zajednički su 1999. godine pokrenuli stručnu i društvenu Akciju pod nazivom “Za osmijeh djeteta ubolnici“.

 

Akcija je uvrštena u Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece od 2006. – 2012. Vlade Republike Hrvatske, u poglavlju II. Zdravlje, pod mjerom 11. Osigurati primjenu suvremenih načela i metoda humanizacije bolničkog liječenja djece. Ova Akcija ima i podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske od svog početka što je iskazano i ovim riječima:
Ministarstvo zdravstva RH u potpunosti podržava ideju „otvorene bolnice“ i u okviru nje ciljeve i programe ove akcije. Subjekt u akciji Za osmijeh djeteta u bolnici je dijete koje se zbog akutne ili kronične bolesti nađe u bolnici, na kraće ili duže vrijeme, a Akcija traži i omogućuje da tada o djetetu zajedno brinu: liječnici, medicinske sestre, roditelji i vanjski suradnici – članovi Društava Naša djeca i drugi angažirani suradnici iz drugih udruga ustanova. Provedba ove Akcije ne zahtijeva velika, nedostižna financijska sredstva, već prvenstveno zahtijeva nešto drugo, a to je: -  promjenu stava i odnosa uprave bolnice, liječnika i medicinskih sestara, ostalog osoblja i vanjskih suradnjika prema djeci koju treba zdravstveno zbrinuti -  promjenu stava i odnosa prema roditeljima djece, zainteresiranima za što skorije ozdravljenje djeteta i posjete djetetu kad god to mogu.

Akcija je tijekom petnaest godina svog trajanja uvelike pridonijela da se smanje brojni neprimjerni postupci prema djeci u bolnicama, kao što su odvajanje djece od roditelja, osobito tijekom izvođenja invazivnih postupaka, ozračje u bolnici koje djeluje zastrašujuće na dijete, uskraćivanje sredstava protiv boli zbog pogrešnog straha od navikavanja, uskraćivanje djetetu i roditeljima obavijesti i objašnjenja o bolesti i načinu njena liječenja uporaba pomagala poput steznika i poveza da bi se imobiliziralo dijete pri izvođenju invazivnog postupka, bez obzira je li postupak bolan ili nije, ili ga dijete takvim doživljava.
   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.