Hrvatski radio

Radio Osijek

09:43 / 11.05.2015.

Autor: Radio Osijek

"Za osmijeh djeteta u bolnici"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Humanitarni projekt HRT-a "Uz nas niste sami" ovaj put podržava humanitarnu akciju Saveza društava Naša djeca Hrvatske "Za osmijeh djeteta u bolnici". Dio projekta ostvarit će se i u Osijeku.

Riječ je o akciji koju su još 1999. godine, uz Savez, osmislili i pokrenuli Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Pedijatrijsko društvo hrvatske udruge medicinskih sestara. Njezin cilj je  promicanje i primjena suvremenih načela humanizacije tijekom bolničkog liječenja djece, a od samog početka ima podršku Ministarstva zdravlja RH. Prikupljanjem sredstava omogućit će se nabava  sklopivih kreveta/ stolaca za roditelje te opremiti  prostori za boravak roditelja u bolnici,  kako bi roditelj (majka/otac) ili netko od djetetu dragih članova obitelji mogli biti dnevno u bolnici uz dijete tijekom njegove hospitalizacije.  U akciju opremanja bit će uključeno svih 37 bolnica/dječjih odjela, uključujući i dnevne bolnice u Hrvatskoj koje su iskazale potrebe za sklopivim krevetima/stolcima te provode akciju Za osmijeh djeteta u bolnici.Osiguravanjem mogućnosti za boravak roditelja uz dijete, omogućit će se bolesnom djetetu, ne samo medicinska pomoć, već i potrebna psihološka, emotivna i socijalna podrška od strane bliske osobe što će kod djeteta ublažiti strah i anksioznost od odvajanja od roditelja. U emisiji će se brojne poznate osobe iz javnog života Hrvatske javljati na humanitarni broj telefona 060 9005, stručnjaci, liječnici i volonteri pričat će o svojim iskustvima, sudjelovat će i djeca crtajući i gradeći od kockica idealnu bolnicu a u glazbenom programu nastupit će stare ali i nove glazbene zvijezde.Te nove glazbene zvijezde dolaze nam iz popularnog The Voicea: Nina Kraljić, Mateo Resman, Marin Jurić Ćivro, Jure Brkljača, Alen Bićević, Ema Gagro i Ana Opačak.

Njima će se pridružiti i provjerena imena hrvatske glazbene scene: Jacques Houdek, Tony Cetinski, Petar Grašo, Vanna, Ivana Kindl.Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ u odnosu na djecu, te polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici, zajednički su 1999. godine pokrenuli stručnu i društvenu Akciju pod nazivom “Za osmijeh djeteta ubolnici“.

 

Akcija je uvrštena u Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece od 2006. – 2012. Vlade Republike Hrvatske, u poglavlju II. Zdravlje, pod mjerom 11. Osigurati primjenu suvremenih načela i metoda humanizacije bolničkog liječenja djece. Ova Akcija ima i podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske od svog početka što je iskazano i ovim riječima:
Ministarstvo zdravstva RH u potpunosti podržava ideju „otvorene bolnice“ i u okviru nje ciljeve i programe ove akcije. Subjekt u akciji Za osmijeh djeteta u bolnici je dijete koje se zbog akutne ili kronične bolesti nađe u bolnici, na kraće ili duže vrijeme, a Akcija traži i omogućuje da tada o djetetu zajedno brinu: liječnici, medicinske sestre, roditelji i vanjski suradnici – članovi Društava Naša djeca i drugi angažirani suradnici iz drugih udruga ustanova. Provedba ove Akcije ne zahtijeva velika, nedostižna financijska sredstva, već prvenstveno zahtijeva nešto drugo, a to je: -  promjenu stava i odnosa uprave bolnice, liječnika i medicinskih sestara, ostalog osoblja i vanjskih suradnjika prema djeci koju treba zdravstveno zbrinuti -  promjenu stava i odnosa prema roditeljima djece, zainteresiranima za što skorije ozdravljenje djeteta i posjete djetetu kad god to mogu.

Akcija je tijekom petnaest godina svog trajanja uvelike pridonijela da se smanje brojni neprimjerni postupci prema djeci u bolnicama, kao što su odvajanje djece od roditelja, osobito tijekom izvođenja invazivnih postupaka, ozračje u bolnici koje djeluje zastrašujuće na dijete, uskraćivanje sredstava protiv boli zbog pogrešnog straha od navikavanja, uskraćivanje djetetu i roditeljima obavijesti i objašnjenja o bolesti i načinu njena liječenja uporaba pomagala poput steznika i poveza da bi se imobiliziralo dijete pri izvođenju invazivnog postupka, bez obzira je li postupak bolan ili nije, ili ga dijete takvim doživljava.