Hrvatski radio

Radio Osijek

14:12 / 05.11.2019.

Autor: Radio Osijek/mp

Za podršku osobama s mentalnim poteškoćama 45 novih asistenata

foto: OBŽ

foto: OBŽ

Foto: - / -

Program je namijenjen osobama zaposlenim u ustanovama koje pružaju podršku osobama s mentalnim (psihosocijalnim) poteškoćama u zajednici, kao i osobama koje imaju izražen interes, motivaciju i senzibilitet za rad s osobama s mentalnim poteškoćama.

Na prigodnoj svečanosti u Medicinskoj školi u Osijeku 45 asistenata primilo je uvjerenja o osposobljavanju za podršku osobama s mentalnim poteškoćama u organiziranom stanovanju. Osposobljavanje polaznika provela je Medicinska škola Osijek (jedina ustanova u istočnoj Hrvatskoj koja provodi ovakav program osposobljavanja verificiran od strane Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih) u suradnji s Centrom za pružanje usluga u zajednici "JA kao i TI".

Suzana Elmazovski kaže kako joj puno znači ovaj dan nakon 25 godina koje je u svojoj profesiji posvetila radu s ljudima, najprije na gerijatrijskom odjelu. 'Sve to radili smo u praksi, a ovo što smo naučili sada možemo nekako spojiti i zaokružiti' - rekla je novinarima nakon svečane dodjele.

Uručenju uvjerenja nazočio je zamjenik župana Goran Ivanović koji je polaznicima osposobljavanja čestitao na završenoj edukaciji te poželio uspješan rad.

"To su ljudi koji trebaju našu pomoć da bi se što bolje uključili u zajednicu, sa svim poteškoćama koje imaju. Često nismo svjesni da su kraj nas, ili okrenemo glavu" - kaže Ivanović.

- Usluga organiziranog stanovanja namijenjena je osobama s mentalnim poteškoćama kojima je potrebna podrška da bi ostvarile svoje pravo na život u zajednici. Aktivna podrška pruža se u skladu s realnim potrebama u svakodnevnim aktivnostima u stanu, uključivanju u lokalnu zajednicu i korištenju resursa, samoodređenju, širenju krugova podrške, korištenju novčanih potpora - rekla je ravnateljica Medicinske škole Osijek Sanja Dravinski prilikom uručenja uvjerenja.

 

*korišten press materijal OBŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.