Hrvatski radio

Radio Osijek

Za Praznik rada masovna okupljanja nisu dopuštena

29.04.2021.

12:03

Autor: Radio Osijek/TM

Za Praznik rada masovna okupljanja nisu dopuštena

Za Praznik rada masovna okupljanja nisu dopuštena

Foto: - / -

U KBC-u Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađen je 441 uzorak od kojih je 149 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio od 32,8%. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 68 i 85 godina.

Najviše (63) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, zatim 10 na području Belog Manastira, po osam Belišća i Valpova, po sedam Đakova i Našica, pet iz Čepina, po četiri Darde i Donjeg Miholjca, po tri su s područja Ernestinova, Kneževih Vinograda i Punitovaca, po dvije osobe su s područja Bilja, Čeminca, Erduta, Gorjana i Semeljaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bizovca, Donje Motičine, Drenja, Draža, Đurđenovca, Jagodnjaka, Marijanaca, Petlovca, Podgorača, Popovca, Satnice Đakovačke, Šodolovaca, Trnave i Vladislavaca. Na bolničkom se liječenju nalaze 133 osobe oboljele od COVID-a19, i to 106 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 34 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 27 pacijenata s tim oboljenjem.
Prema riječima Željka Zubčića, ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Osijek među 106 trenutno hospitaliziranih u KBC-u nalazi i sedam osoba koje su primile jednu dozu cjepiva te dvije koje su primile dvije doze. Na konferenciji za novinare, voditelj Službe za epidemiologiju NZZJZ Tomislav Dijanić je rekao da je ovog tjedna za područje Osječko-baranjske županije stiglo 10.250 doza cjepiva te da se cijepljenje provodi prema planiranom rasporedu.
Na pitanje kakve su preporuke Stožera CZ OBŽ za okupljanja građana povodom Praznika rada, načelnik Ivan Hampovčan je odgovorio da su na snazi epidemiološke mjere po kojima nije dozvoljeno masovno okupljanje građana te ne mogu biti organizirane manifestacije i veći skupovi, međutim moguća su privatna okupljanja, naravno uz poštivanje propisanih ograničenja o broju osoba i obitelji. Županijski će stožer takvu preporuku poslati svim lokalnim stožerima i zamoliti ih za pojačani nadzor. Načelnik je zatim zahvalio članovima udruge dragovoljaca i veterana 106. brigade HV koji su se uključili u civilnu zaštitu i pomažu rad cijepnih punktova u Osijeku.
Valja istaknuti i podatak da se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji trenutno nalaze 1.532 osobe. Policijski su službenici proveli 14 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje (u Tenji), dok u 163 nadzora ugostiteljskih objekata nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Od drugih postupanja, prilikom ulaska u Hrvatsku na MCGP Erdut tri hrvatska državljana i jedan državljanin Španjolske predočili su krivotvorene PCR testove za COVID-19 te protiv njih slijedi kaznena prijava. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 41 nadzor provođenja epidemioloških mjera (18 u ugostiteljskim objektima, 10 u prodavaonicama, 5 u trgovačkim centrima, 4 u uslužnim djelatnostima te po jedan u ljekarni, pekarnici, tržnici i crkvi), a nisu utvrdili nepravilnosti.

Stožer OBŽ: Hampovčan, Dijanić, Zubčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.