Hrvatski radio

Radio Osijek

Za projekte hrvatskih i mađarskih poduzetnika gotovo 7,5 milijuna eura potpora

15.09.2022.

14:33

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Završna konferencija projekta B-Light

Završna konferencija projekta B-Light

Foto: OBŽ / -

Gotovo 7,5 milijuna eura bespovratnih sredstava dobilo je 67 hrvatskih i mađarskih poduzetnika, u sklopu petogodišnje provedbe projekta "B-Light" (Beneficiary Light Grant Schema), istaknuto je u četvrtak na završnoj konferenciji tog projekta.

Dodjelom bespovratnih sredstava, najvećim dijelom osiguranih iz EU fondova, financirana je suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarske i Hrvatske. Kroz projekt "B-light" podržan je ukupno 31 projekt suradnje, između 67 malih i srednjih hrvatskih i mađarskih tvrtki, kojima je ukupno dodijeljeno 7,45 milijuna eura, za projekte koji su ukupno vrijedni više od 10 milijuna eura.

Predsjednik Uprave agencije "Hamag-Bicro" Vjeran Vrbanec kazao je kako je to pilot-projekt, kojeg provodi ta agencija u suradnji s lokalnim razvojnim agencijama i mađarskim partnerima u nekoliko županija s obje strane granice.

Ocijenio je kako su projektom motivirali poduzetnike susjednih država na suradnju, kako bi sinergijom realizirali novi proizvod ili uslugu, koju inače sami ne bi mogli proizvesti te kako bi izašli ne samo na tržište susjedne države, već i zajedno aplicirali prema drugim tržištima.

Pojasnio je kako su potporama u projektu "B-Light" financirane različite gospodarske djelatnosti, od proizvodnje, turizma te IT sektora, a jedan od uvjeta za dobivanje potpora bio je da projekt ima i svoju inovativnu komponentu, koja čini razliku u odnosu na uobičajenu djelatnost.

Vrbanec je istaknuo da je u sklopu Interreg programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020 to jedini projekt koji omogućava izravnu dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima.

"Nadamo se da će se taj pilot-projekt, u redefiniranim varijantama, moći replicirati na prekograničnu suradnju s Italijom, BiH i drugim državama", dodao je Vrbanec.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.