Hrvatski radio

Radio Osijek

Za sada bez slavonske Proizvođačke organizacije uzgajivača goveda

05.12.2017.

22:20

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarsko-srijemska županija organizirala je skup potencijalnih osnivača Proizvođačke organizacije u sektoru govedina i teletina u Drenovcima. Poljoprivrednici za sada nisu izrazili spremnost za osnivanje proizvođačke organizacije. . . .

U Poljoprivrednom poduzetničkom inkubatoru u Drenovcima, na poziv pročelnika Ureda za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrije Matića, okupilo se dvadesetak poljoprivrednika. Zajedno uzgajaju tek oko dvije tisuće goveda, a prodaju ih uglavnom kao živu stoku. Cilj je skupa bilo osnivanje druge hrvatske proizvođačke organizacije u sektoru teletina i govedina, no za sada nije bilo uspjeha jer većina uzgajivača nije izrazila spremnost za takav korak smatrajući ga tek organiziranjem po direktivama Europske unije koje im neće riješiti najveći problem, a to je prodaja stoke ili mesa po uvjetima koji bi jamčili njihov opstanak i pristojan život. 

Na skupu su bili ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek i voditelj Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac Dario Periškić kako bi svojim iskustvom skratili muke i usmjerili sve nazočne na organizaciju Proizvođačke organizacije, a sudionike je na kraju pozdravio i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.  

Proizvođačke organizacije osnivaju se i imaju financijsku potporu EU od 100 tisuća eura godišnje kako bi se zaštitili interesi domaćih proizvođača, u pravilu malih i srednjih, organizirali/uredili tržište i plasman hrvatskih proizvoda na domaće i strana tržište te osigurali dodatna sredstva europskih fondova. Dakle kako bi lakše, sigurnije i uspješnije poslovali, te osigurali si snažniju pregovaračku poziciju kako s tijelima vlasti, tako i s tržištem i izvorima financiranja.

"Naša je obveza organizirati najmanje 7 proizvođača koji u jednoj godini prodaju najmanje 500 goveda, i koji su voljni dogovoriti Poslovni plan kojim će odrediti kako i zašto kane potrošiti europsku potporu, te koje ciljeve žele postići. Važno je reći i to da Proizvođačku organizaciju osnivaju proizvođači s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije", istaknuo je među ostalim pročelnik Andrija Matić te dodao kako će se nastaviti informiranje stočara o prednostima udruživanja.

Dalibor Janda, voditelj Službe za poljoprivrednu politiku i i agroekonomske analize Ministarstva poljoprivrede pojasnio je sve potrebne detalje oko osnivanja proizvođačkih organizacija i prednosti koje se takvim udruživanjem postižu. Istaknuo je kako se u nekim "starim" državama Europske unije čak 50 posto poljoprivrednih proizvoda plasira na tržište preko nekog oblika poljoprivredne proizvođačke organizacije. EU je odlučila stimulirati organiziranje takvih "tvrtki" i kod nas s potporama koje mogu iznositi i do 500 tisuća eura tijekom prvih pet godina poslovanja, a taj se novac može uložiti u marketing, zapošljavanje stručnjaka za prodaju, otvaranje zajedničkih klaonica, pristup trgovačkim lancima i slično. Najbolje je situaciju pojasnio Dario Periškić, voditelj Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac koja okuplja 40 proizvođača iz triju slavonskih županija koji zajedno uzgajaju oko 20.000 svinja. Istaknuo je kako imaju objedinjenu nabavu te mogu postići niže cijene repromaterijala, imaju pregovaračku moć u odnosu prema trgovačkim lancima i ministarstvu poljoprivrede, a novcem EU platit će, među ostalim, manipulativne troškove za ulazak njihove robe na police trgovačkih lanaca te klanje, rasjek, pakiranje i prijevoz mesa. Uz to su utemeljili vlastiti brend svježeg mesa koji će se za dva mjeseca pojaviti na tržištu. "Cilj nam je proizvesti dodanu vrijednost proizvedenom mesu, a ne biti samo sirovinska baza", zaključio je Periškić. 

Državni tajnik Tugomir Majdak istaknuo je kako je do sada osnovano 12 proizvođačkih organizacija u Hrvatskoj, najviše u sektoru voća i povrća (4) te sektoru milijeka (3).  "Ujedinjavanjem resursa lakše je investirati u preradu i skladišne kapacitete", rekao je Majdak te dodao kako se osnivanjem proizvođačkih organizacija podiže konkurentnost malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.