Hrvatski radio

Radio Osijek

Za sanaciju groblja "Dubrava" oko šest milijuna kuna

28.02.2019.

12:28

Autor: Hina/Radio Osijek

Za sanaciju groblja "Dubrava" oko šest milijuna kuna

Za sanaciju groblja "Dubrava" oko šest milijuna kuna

Foto: - / -

U sanaciju gradskog groblja Dubrava u Vukovaru lani je uloženo 1,7 milijuna kuna, a ove godine planira se uložiti još 4,5 milijuna kuna u to groblje, koje se nalazi u neposrednoj blizini Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Groblje su danas obišli vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktor gradske komunalne tvrtke Komunalac Igor Štrangarević.

Kroz dvije godine u suradnji s gradskom komunalnom tvrtkom radimo na unapređenju, funkcionalnosti i poboljšanju izgleda vukovarskog groblja Dubrava, samo u prošloj godini uloženo je 1,7 milijuna kuna, a u 2019. godini osigurana je polovica od planiranih 4,5 milijuna kuna", rekao je Penava prilikom obilaska groblja.

Namjera je gradske uprave i njene komunalne tvrtke, dodao je, dovesti groblje u reprezentativno stanje kao što je to Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u čijoj se neposrednoj Dubrava nalazi.
Gradonačelnik je rekao kako je uređenje groblja važno i zbog činjenice da se nalazi na istočnom ulazu u Vukovar od strane Iloka, a problem je i što su vlasnici većeg broja grobnih mjesta nepoznati pa se ti grobovi ne održavaju.
Taj delikatni problem počet ćemo rješavat ove godine, odnosno pokušati doći do vlasnika grobnih mjesta i podataka je li tko zainteresiran za njihovo daljnje održavanje, najavio je Penava.
U prošloj godini izgrađene su pristupne ceste u dužini od 150 metara, asfaltirane glavne pristupne prometnice kao i staze unutar groblja, sanirana javna rasvjeta i postavljeno 14 rasvjetnih stupova, izvršeno hortikulturno uređenje te zasađeno oko 400 drveća i ukrasnog grmlja, uređena 2 hektara zelenih površina, sanirano 20 i izgrađeno 16 novih parkirnih mjesta, na ulazima postavljen video-nadzor te uvedena internetska usluga tražilica pokojnika, rekao je direktor Komunalca Štrangarević.  Dodao je da, među ostalim, predstoji prikupljanje i izrada dokumentacije za izgradnju mrtvačnice, dvorane za izlaganje na odru i prostorije za ispraćaj umrlih.
Naveo je i podatak da je na sedam vukovarskih groblja na oko sedam i pol tisuća nepoznati vlasnik grobnog mjesta, i nitko ne plaća predviđenu naknadu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.