Hrvatski radio

Radio Osijek

00:02 / 21.09.2015.

Autor: Davor Lončarić

Za vikend više od 2.000 izbjeglica ušlo u Mađarsku preko Baranje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nedjelju je preko graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo- Beremend u Mađarsku ušlo oko 1.200 migranata. Isto ih je toliko granicu prešlo i u subotu u dvadeset autobusa lokalnih prijevozničkih kompanija.

Prvih deset autobusa stiglo je do granice kod Baranjskog Petrovog Sela oko 15 sati. Umorni i iscrpljeni putnici tri su sata čekali prelazak preko granične crte, do susjedne Mađarske. Putnici su uglavnom iz Sirije, malo ih je bilo raspoloženo za razgovor, no uglavnom hvale hrvatsko gostoprimstvo, ljubaznost policije i brojnih građana i volontera koji su im prilazili i donosili vodu i hranu te pružali svaku potrebnu pomoć. Prema dogovoru između hrvatske i mađarske policije do granične crte dolazio je jedan po jedan autobus, nakon iskrcavanja putnici su uzimali svoje stvari i u koloni pješice prelazili granicu.

S mađarske strane dočekali su ih policajci i članovi Crvenoga križa koji su im donosili vodu, a organizirana je i liječnička pomoć. Nakon popisa i registracije putnici su ulazili u prazne autobuse te se kretali prema odredištu- granici s Austrijom. Među putnicima je i ovdje bilo male djece, žena, invalida, ali i danas su dominirali mlađi muškarci. Prelazak prvih 600 migranata trajao je puna tri sata. Nakon toga slijedilo je malo odmora za 30 policajaca među kojima je bio najveći broj policajaca iz Donjeg Miholjca koji su stigli kao ispomoć baranjskim kolegama. Drugi je konvoj autobusa na granicu stigao u 21 sat i 30 minuta. Ponovno iste slike, izmoreni putnici koji u tišini u koloni prelaze pješice preko granice i prihvaćaju ih mađarski policajci. Međutim, s mađarske se strane osim policajaca i civilnih autobusa nalaze i brojni vojnici i vojna vozila, a tijekom poslijepodneva buku je stvarala i građevinska operativa zaposlena na postavljanju stupaca buduće žičane ograde koja će ubuduće dijeliti Hrvatsku i Mađarsku.

Metalni su stupci visoki gotovo četiri metra, a graničnim prijelazom dominiraju visoka željezna vrata s bodljikavom žicom koja je razapeta na vrhu. Vrata su cijeli dan bila otvorena, a odvijao se i normalan promet osobnim automobilima jer je granični prijelaz otvoren između dviju "primopredaja" izbjeglica, no preko granice je prešlo tek nekoliko vozila.

Uz autobuse danas nije bilo volontera koji donose pomoć putnicima, samo desetak šarolikih novinarskih ekipa iz Hrvatske, Mađarske, Portugala, Bosne i Hercegovine i Francuske.

Prema informacijama iz Crvenoga križa Hrvatsku su danas napustili i posljednji privremeni stanovnici prihvatilišta u Čepinu i Belome Manastiru. Među njima je bila i Maria iz Afganistana čijoj je kćeri bila potrebna pomoć liječnika tako da je zadržana u KBC Osijek. U međuvremenu je njenih dvoje malodobne djece organiziranim prijevozom krenulo dalje na put tako da su izgubili kontakt. Marijin je muž s njihovim četvrtim djetetom prekinuo putovanje u Grčkoj, također zbog zaustavljanja u bolnici i šesteročlana obitelj tako je u jednom trenutku bila razdvojna u trima državama preko kojih prolaze kolone izbjeglica. Srećom, posredovanjem UNHCR-a pronađena su izgubljena djeca koja su majku i sestru pričekala na mađarsko-austrijskoj granici.

I u subotu je granicu u Baranji prešlo 1.200 migranata organiziranim autobusnim prijevozom preko Tovarnika i Osijeka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.