Hrvatski radio

Radio Osijek

Za žrtve Lovasa nitko nije odgovarao

21.03.2023.

20:01

Autor: Davor Lončarić, HRT Radio Osijek

Lovas

Lovas

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Tužna je obljetnica pokopa 68 civilnih žrtava srpske agresije iz Lovasa. Ubijeni su tijekom okupacije u listopadu 1991. godine te pokopani u masovnoj grobnici. Ekshumirani su i pokopani na groblju u Lovasu 21. ožujka 1998. godine, nakon završetka mirne reintegracije.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja masovne grobnice koja je po broju žrtava najveća u Hrvatskoj, nakon one na Ovčari. Iz te masovne grobnice ekshumirano je 68 žrtava. To nije konačan broj stradalih mještana Općine Lovas u Domovinskom ratu. Poginulo je 89 mještana te male općine na granici sa Srbijom, a jedna se osoba i dalje vodi nestalom.

Za zločine počinjene u Lovasu nitko još nije odgovarao.

"Ovo je jedna u nizu tužnih obljetnica iz rata", naglasila je Tanja Cirba, načelnica općine Lovas. Prisjetila se kako je prije 25 godina tisuće ljudi ispratilo svoje najmilije, ali je još jednom istaknula kako za strašne zločine u Lovasu nitko nije kazneno odgovarao.


Poslušajte kako razmišljaju danas Adam Rendulić, mještanin Lovasa koji je u ratu izgubio oca i brata. Tu je i izjava načelnice Općine Lovas Tanje Cirbe, ali i Jelene Bakete - mještanke Lovasa koja je u Domovinskom ratu izgubila dva sina. Jedan je poginuo prilikom napada srpskih agresora na Tovarnik, a drugi je stradao u Vukovaru i danas se još uvijek nalazi na popisu nestalih osoba.

Adam Rendulić, Tanja Cirba, Jelena Baketa

Galerija
Jelena Baketa, Foto: ./..
Adam Rendulić, Foto: ./.Lovas 21.3.2023., Foto: DL/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.