Hrvatski radio

Radio Osijek

13:36 / 25.01.2016.

Autor: Krunoslav Inhof

Zabrinjava broj poginulih u prometu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema godišnjem statističkom izvješću Policijske uprave Osječko - baranjske ukratko bi se moglo reći kako je stanje na području cijele Policijske uprave dobro, a građani sigurni. Zabrinjava jedino broj poginulih u prometu.

Svi statistički pokazatelji za 2015. godinu pokazuju smanjenje negativnih trendova, a jedino zabrinjava povećan broj poginulih u prometu. Prema godišnjem statističkom izvješću Policijske uprave Osječko - baranjske gotovo su svi negativni trendovi smanjeni u odnosu na 2014. godinu, a razriješenost se povećala, tako da se 2015. godina u prosjeku može nazvati dobrom, a građani mogu osjećati sigurnima - napomenuo je načelnik Policijske uprave Osječko - baranjske Milan Baričević: "Broj kaznenih djela je 6.924  što je za 4,6% manje u odnosu na 2014. godinu, a razriješenost je 87,6% i najbolja je na razini Republike Hrvatske. U prošloj je godini zabilježeno i 3 ubojstva, no sva su tri i razriješena. Smanjen je broj prekršaja remećenja javnog reda i mira za oko 4%. Broj prelazaka putnika preko državne granice je povećan 10-ak%, dok je broj ilegalnih prelazaka zabilježen u 16 slučajeva u kojima je zatečeno 46 "ilegalaca". - napomenuo je Baričević i dodao kako su ovim podacima u Policiji iznimno zadovoljni posebice ako se u obzir uzme da je jednim dijelom i našu županiju zahvatila migracijska kriza, zbog čega je i broj djelatnika u našoj županiji bio smanjen zbog odlazaka na ispomoć u druge dijelove Hrvatske.

Zabrinjavajući su jedino podaci iz područja djelovanja Prometne policije jer je ukupno zabilježeno 1.849 prometnih nesreća, što je za 133 nesreće ili 7,8% više u odnosu na lani. Još više brine broj smrtno stradalih u prometu jer je lani poginulo 35 osoba u odnosu na 13 tijekom 2014. godine, što je povećanje od gotovo 170%. - upozorava glasnogovornik Policijske uprave Dario Premec: "Ipak, kada se pogledaju statistički podaci iz prijašnjih godina, 2015. godina nije toliko odstupala po broju poginulih od prosjeka jer inače u prometu smrtno strada 30-ak soba godišnje. Statistika je porazna za 2015. godinu jer je 2014. poginulo 13 osoba u prometu i zapravo je te godine zabilježeno veliko odstupanje. Nas bi veselilo kada bismo svake godine bilježili smanjenje broja poginulih, no to je vrlo teško postići. Mi činimo sve kako bismo smanjili broj poginulih u prometu i zbog toga smo i povećali mjere nadzora u prometu". - rekao je Premec i pozvao sudionike na oprez u prometu, ne zbog kazni nego radi svoje sigurnosti.

Upravo iz tih razloga djelatnici prometne policije poduzimali su i pojačan nadzor prometa, a time je zabilježen i veći broj prekršitelja u odnosu na 2014. godinu. Ukupno je evidentiran čak 93.521 prekršaj, što je povećanje od gotovo 5%. Najviše, odnosno trećina, odnosi se na prekoračenje dopuštene brzine dok zabrinjava i broj alkoholiziranih vozača. Ukupno je u vožnji zatečeno 4.869 vozača, što je 10-ak % više nego lani od čega su gotovo trećina biciklisti.

Pun su pogodak i novopostavljene kamere za nadzor prometa, a od 22. srpnja do 31. prosinca zabilježile su 5.433 prekršaja. Od ukupnoga broja prekršitelja za trećinu, odnosno u 34.514 slučajeva izdano je samo upozorenje, što dokazuje kako se mjere koje se poduzimaju nisu samo represivne veće se one sve više usmjeravaju na preventivu. - istaknuli su djelatnici Policijske uprave Osječko - baranjske na današnjoj konferenciji za novinare.

Cjelokupno detaljni izvješće možete pogledati na stranicama Policijske uprave Osječko - baranjske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.