Hrvatski radio

Radio Osijek

Zagorje (u) Vukovaru: „Dajmo djeci korijene i krila“

29.09.2017.

15:19

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krapinsko-zagorska županija uključila se u projekt obnove vodotornja u Vukovaru, no osim novčanih sredstava, organizirala je i manifestaciju “Zagorje Vukovaru“, koncertom popularnih kajkavskih popevki.

U okviru cjelodnevnog programa Zagorje Vukovaru izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom boravi u tome gradu. Prije obilaska memorijalnih mjesta, župan Kolar sa suradnicima sastao se s predstavnicima Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, te su razgovarali o prijateljskim odnosima i mogućnostima suradnje. 

Krapinsko-zagorska županija nakon mirne reintegracije obnovila je središnju zgradu dječjega vrtića u Borovu Naselju, uključila se u projekt obnove Vodotornja u Vukovaru, no osim novčanih sredstava, organizirala je i manifestaciju “Zagorje Vukovaru“, koncertom popularnih kajkavskih popevki.

U okviru projekta Dajmo djeci korijene i krila Etnografskog muzeja i Radija Kaj vrtićima će se uručiti tradicionalne drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici. Zahvaljujući projektu, djeca se diljem Hrvatske - od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika - još u vrtićima upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i tradicijskim vrijednostima.

Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do sada je projektom obuhvaćeno 60-tak vrtića širom Hrvatske, a trajno ga podržavaju tvrtke Narodne novine i Janaf te jedinice lokalne samouprave na svom području.

U okviru kulturno-zabavnog programa posjetiteljima će se od 18-19,30 na glavnom vukovarskom trgu podijeliti na tisuće komada zagorskih štrukli, licitarskih srca, zagorskih mlinaca i medenjaka, a sve okupljene će se moći zabaviti na koncertu popularnih kajkavskih popevki.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.