Hrvatski radio

Radio Osijek

Zahtjev za doplatak za djecu podnosi se do kraja veljače

04.02.2020.

14:50

Autor: Radio Osijek/TM

Zahtjev za doplatak za djecu podnosi se do kraja veljače

Zahtjev za doplatak za djecu podnosi se do kraja veljače

Foto: - / -

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća korisnike doplatka za djecu da do kraja veljače trebaju podnijeti zahtjeve kako bi mogli bez prekida nastaviti primati doplatak i u 2020. godini .

Zahtjevi se podnose Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, područnoj službi, uredu ili ispostavi prema mjestu prebivališta podnositelja te besplatno i u poštanskim uredima diljem Hrvatske.
Uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu potrebno je dostaviti potvrdu poslodavca o svoti naknade koju je isplatio zbog bolovanja na teret sredstava HZZO-a, potvrde centra za socijalnu skrb o ostvarenoj novčanoj naknadi roditelja njegovatelja ili njegovatelja te udomiteljske naknade.
„Napominjemo kako nije potrebno dostavljati dokaze o ostvarenom ukupnom dohotku kućanstva korisnika doplatka za djecu od Porezne uprave, poslodavca, HZZO-a i HZZ-a. Kućanstvo podnositelja zahtjeva doplatka za djecu čine bračni/izvanbračni drug i članovi obitelji, pod uvjetom da zajedno žive, privređuju i troše ostvareni ukupni dohodak.
Ako su podnositelj zahtjeva i članovi njegovog kućanstva ostvarili dohodak ili mirovinu iz inozemstva, uz zahtjev treba priložiti kopiju ugovora o radu u inozemstvu i dokaze o visini navedenih primanja u neto iznosu”, stoji u priopćenju iz HZMO-a.
Svima koji zahtjev podnesu nakon 1. ožujka 2020. pravo se priznaje od dana podnošenja zahtjeva, kao i onima koji podnose novi zahtjev. Iznimno, za novorođeno dijete pravo se priznaje od dana rođenja djeteta ako je zahtjev podnesen u roku od mjesec dana od rođenja djeteta.
Za ispunjenje općih uvjeta za ostvarivanje prava podnositelji zahtjeva do dana podnošenja zahtjeva moraju imati tri godine neprekidnog prebivališta u RH, živjeti u zajedničkom kućanstvu s djecom, uzdržavati ih, te ukupno ostvareni prihodi kućanstva u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava ne smije prelaziti dohodovni cenzus. Dohodovni cenzus isti je kao i prošle godine i u 2020. iznosi 2.328,20 kn prosječno mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70 posto proračunske osnovice.
Određuje se na osnovi svih prihoda kućanstva ostvarenih u prethodnoj kalendarskoj godini, i to: sve vrste dohodaka i mirovina te novčanih naknada zbog privremene spriječenosti za rad (bolovanje), zbog nezaposlenosti, zbog njege i skrbi o djetetu i zbog profesionalne rehabilitacije.
Informacije vezane uz podnošenje zahtjeva za doplatak za djecu mogu se dobiti svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 sati na infotelefonima Zavoda 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici Zavoda - www.mirovinsko.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.