Hrvatski radio

Radio Osijek

Zahuktala se obnova Vodotornja

19.01.2018.

14:55

Autor: Radio Osijek

Zahuktala se obnova Vodotornja

Zahuktala se obnova Vodotornja

Foto: - / -

I tijekom zime traju radovi na vukovarskom Vodotornju, simbolu obrane grada čija je obnova ujedinila domovinsku i iseljenu Hrvatsku. U prvoj se fazi obnove ojačava konstrukcija građevine, slijedi izgradnja popratnih sadržaja, a prvi bi posjetitelji vodotornjem mogli prošetati početkom iduće godine.

Radovi su u punom jeku. Nakon raščišćavanja porušenih dijelova ciglene opeke, ugrađena je dodatna armatura. "Traju pripremni radovi za ugradnju dizala – izrada građevinskih otvora i prilagodba građevine. Ugrađuje se čelična konstrukcija", kaže stručni suradnik u vukovarskoj gradskoj upravi Ivan Veber. Ističe kako je riječ o iznimno zahtjevnom projektu obnove za koju su potrebni posebni mikroklimatski uvjeti jer temperatura ne smije biti ni previsoka ni preniska, a tu je i rad na visini pa na gradilištu rade posebno obučeni ljudi, pri čemu se koristi specijalna oprema.

Glavni inženjer na gradilištu Boris Benić otkrio je da je dosad najzahtjevnije bilo vađenje spremnika teškog 120 tona, što se moralo učiniti ručno, u komadima i trajalo je 2 do 3 mjeseca. No, općenito je zadovoljan stanjem Vodotornja. "S obzirom na to što je sve prošao, začuđujuće je kako uopće stoji na jednom mjestu", kaže Benić.

Na konferenciji za novinstvo gradonačelnik Ivan Penava rekao je da je prije koji dan raspisana javna nabava za drugu fazu obnove u kojoj će se graditi popratni sadržaji – ugostiteljski objekt, dječje igralište, amfiteatar te urediti hortikultura. "Samo uređenje neće dugo trajati, krajem 2018. ili početkom 2019. godine objekt bi mogao otvoriti svoja vrata", najavljuje gradonačelnik koji ističe da je u obnovu dosad utrošeno oko 5 i pol milijuna kuna. Podsjetio je kako je akcijama prikupljeno 18 i pol milijuna kuna te da se s 18 i pol milijuna priključila i hrvatska Vlada pa je ukupno prikupljeno oko 37 milijuna kuna.

A koliko je ljudi željelo dati doprinos, dovoljno govori da je, uz 6 tisuća fizičkih i pravnih osoba, bilo i oko 300 tisuća poziva građana preko različitih teleoperatera.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.