Hrvatski radio

Radio Osijek

Zahuktala se žetva u Slavoniji

06.07.2020.

11:25

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas, arhiva

Foto: HRT/Mirta Milas, arhiva

Foto: - / -

Kombajni su na njivama, jer je žetva pšenice u punom jeku. Prinosi se kreću od 7 do 10 t po hektaru. Postotak bjelančevina je od 16 do 17 posto, a hektolitar između 83 i 84. Ratari očekuju i dobro otkupnu cijenu.

Prije nekoliko dana počela je žetva pšenice. Prinosi, obećavaju, kvaliteta zasada također, a poljoprivrednik Mario Mandić iz Kortine smatra kako je kiša, koju su meteorolozi za sutra najavili, neće „pokvariti”. Ocjenjuje kako  zbog povećanih troškova u vegetaciji i korone koja je uzrokovala smanjenje potražnje za domaćim proizvodima, cijena ove godine ne bi smjela biti manja od 1,25 za kilogram pšenice 1. klase. 

"Počeli smo u petak, a završit ćemo, nadamo se, idućeg tjedna. Naša je pšenica kvalitetnija i zdravija od primjerice njemačke ili francuske. Otkupljivači su nam obećali dobru cijenu, a kolika će ona biti, još ne znamo. Dok ne bude država imala kontrolu nad prozvodnjom pšenice i dok ne budemo imali zaštitnu cijenu, morat ćemo se prilagođavati pravilima koja nameću otkupljivači".      

Foto: HRT/Mirta Milas, arhiva

Foto: HRT/Mirta Milas, arhiva

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.