Hrvatski radio

Radio Osijek

Zahvaljujući humanitarnoj utrci "Osijek trči" osječki KBC dobio moderni mikroskop

02.03.2023.

15:37

Autor: Krunoslav Inhof

Osijek trči za KBC

Osijek trči za KBC

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

"Osijek trči, i ti to možeš, daruj svoje kilometre" tradicionalna je humanitarna utka koja je održana početkom prosinca prošle godine na osječkoj promenadi, u sklopu obilježavanja Dana grada. Četvrto izdanje utrke okupilo je više od 300 trkača svih dobnih kategorija, a novac prikupljen od startnina i donacija uplaćen je na račun osječkog KBC- a.

Galerija
Novi mikroskop u oskečkom KBC-u, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
Osijek trči za KBC, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekOsijek trči za KBC, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Simbolični ček na 3.195,35 eura prikupljenih od startnina i donacija u humanitarnoj utrci "Osijek trči- i ti to možeš, daruj svoje kilometre" uručeno je danas osječkom Kliničkom bolničkom centru. Već četvrtu utrka toga tipa održana je proteklog prosinca, a okupila je tristotinjak trkača svih dobnih kategorija. Idejni začetnik humanitarne akcije ponovno je bio pjevač Igor Delač koji je prebolio leukemiju: "Radosna vijest danas je stigao taj specijalni mikroskop koji će pomoći pri dijagnosticiranju u ranom otkrivanju bolesti koje mogu biti zloćudne. Ja sam nažalost imao tu priliku proći taj dio tako da znam što to znači."


Uručena donacija već je iskorištena za kupnju mikroskopa koji je bio prijeko potreban Odjelu kirurgije za rano otkrivanje bolesti: "Svi uzorci koji se u Kliničkom bolničkom centru odstrane za vrijeme operativnih zahvata idu na patohistološku analizu na naš zavod koja se vrše putem ovih mikroskopa.I u biti nam je bila neophodna obnova novih mikroskopa koji su suvremeniji, s boljim mogućnostima", rekla je pročelnica zavoda za patologiju i sudsku medicinu Jasmina Rajc, a voditelj zavoda za kliničku mikrobiologiju Domagoj Drenjančević dodao: "Zahvaljujemo gospodinu Delaču na organizaciji ove vrijedne akcije, već tradicionalne, u kojoj već treću godinu zaredom se osiguravaju određena sredstva i donira ih za nabavu suvremenih dijagnostičkih i terapijskih postupaka."


Na donaciji su zahvalili i dali potporu ovakvim humanitarnim akcijama dogradonačelnik Osijeka Dragan Vulin i zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić koji su najavili i svoj doprinos u idućim akcijama: "Grad Osijek i ovaj se put rado uključio u organizaciju ove humanitarne akcije. Ovo je dobra poruka, prije svega za bavljenje sportom, a tu je i humanitarni dio ove akcije od koje prikupljena sredstva idu u dobre ruke, odnosno u KBC Osijek. Grad Osijek, iako nije osnivač bolnice, svake godine izdvaja oko 66.000 eura za donaciju osječkome KBC-u s kojim imamo izvrsnu suradnju", rekao je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin. "Uručen moderni mikroskop KBC-u Osijek zahvaljujući humanitarnoj utrci "Osijek trči", dodao je zamjenik župana Mato Lukić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.