Hrvatski radio

Radio Osijek

20:00 / 24.11.2016.

Autor: Tatjana Mautner

"Zahvalni" zagađivaču i onima koji ne čine ništa

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na slavonskobrodskom Korzu večeras se okupilo oko tri tisuće građana na prosvjedu „Slavonski Brod za čist zrak #nema predaje“. Uputili su „zahvalu“ svima koji proteklih osam godina nisu reagirali na to što Rafinerija zagađuje zrak i ugrožava zdravlje ljudi.

Njihova poruka je kako se neće predati te da će ustrajati na zahtjevima za čije su ispunjavanje navode i rokove – među inima traže da Vlada u sljedeća dva tjedna održi sastanak u Slavonskom Brodu s predstavnicima grada i Brodsko-posavske županije te predstavnicima civilnoga sektora, a gotovo u istom roku da Vlada održi sastanak s predstavnicima tvrtke Rafinerija Brod. Kao rezultat tih razgovora, u siječnju bi trebao biti gotov plan modernizacije i plinofikacije te rafinerije, uz obvezu da izgradnja plinovoda počne 2017. godine. Od Ministarstva zaštite okoliša traže da jedan njegov djelatnik radi u Slavonskome Brodu i da koordinira sve aktivnosti. Za Slavonski Brod i okolicu traže prioritetni status kad je u pitanju financiranje i sufinanciranje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a očekuju da novac za taj zahtjev bude u državnom proračunu za 2017. godinu. Taj bi status Slavonski Brod trebao zadržati dok razina onečišćenog zraka u gradu ne bude u skladu sa standardima Europske unije. Na listu obveznika sudjelovanja u sanaciji štete od onečišćenja Brođani su uvrstili i JANAF, koji znatan novac zarađuje dopremom nafte za bosanskobrodsku Rafineriju. Od JANAF-a se očekuje da otvori zakladu za djecu oboljelu od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava te da u nju preusmjeri profit ostvaren distribucijom nafte u tu rafineriju. Član Organizacijskog odbora večerašnjeg prosvjeda Mladen Sudar rekao je da zahtjeve šalju na sve adrese i da počinje teći rok od 336 sati (dva tjedna).
S večerašnjeg su prosvjednog skupa uputili „zahvalu“ rafineriji, njezinim ruskim vlasnicima, vladi susjedne Republike Srpske, BiH, ali i Europskoj uniji, Vladi Republike Hrvatske te bivšim i sadašnjim saborskim zastupnicima iz V. izborne jedinice. „Zahvala“ je upućena za sve ono što su mogli a nisu učinili za zaštitu zdravlja Brođana koji udišu zrak koji rafinerija zagađuje već osam godina. Gradonačelnik Slavonskog Broda danas je podsjetio na višegodišnje apele i radnje, koji nažalost nisu donijeli ništa bolji ni čistiji zrak. „Dosta je bilo političkih prepucavanja u smislu koja je politička stranka ili pojedinac napravio manje ili više. Ono što je bitno je da mi ne želimo više obećanja jer ih slušamo osam godina, a kroz kojih smo promijenili pet ministara s tim da nam je zrak sve zagađeniji i zagađeniji. Mi čekamo i tražimo rješenje. A ono leži u Vladi Republike Hrvatske. Ona nas mora zaštiti“, ponovio je Mirko Duspara.
Večerašnji prosvjed bio je najveći skup Brođana u posljednjih 25 godina. Prosvjedni su skup organizirale ekološke skupine: Građanska inicijativa za čisti zrak, "Brođani za Brod" i "Kad ako ne sad Brođani, ne dajte da nas truju".
Brođane su na društvenim mrežama poduprli i predstavnici Vlade, no nitko nije došao u Slavonski Brod. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.