Hrvatski radio

Radio Osijek

Zajednica Cenacolo preselit će iz Šarengrada u Aljmaš

30.05.2016.

13:53

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, 31. svibnja u 18 sati i 30 minuta predvodit će misno slavlje u Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu. Nakon mise uslijedit će polaganje kamena temeljca na mjestu izgradnje nove kuće Zajednice Cenacolo u blizini Gospina svetišta.

Godina je Božanskog milosrđa a papa Franjo nas poziva da izađemo na ulice, rub društva i tamo naviještamo Evanđelje. To danas čini Đakovačko - osječka nadbiskupija koja je svoje ruke raširila zajednici Cenacolo te ih uzela pod svoje okrilje te pomogla da krenemo u realizaciju nove kuće u svetištu Gospe od Utočišta, rekao je donjogradski župnik, dekan osječkog Istočnog dekanata i duhovnik zajednice Cenacolo u Šarengradu, prečasni Ivan Jurić. Aljmaš je najpoznatije svetište u Đakovačko - osječkoj nadbiskupiji u koje, tijekom godine, dolaze tisuće hodočasnika tražeći utjehu i utočište Majke Božje, istaknuo je upravitelj Svetišta, prečasni Ante Markić te izrazio zadovoljstvo što će Zajednica Cenacolo ovdje naći svoje utočište. Prostor, na kojem će se graditi kuća prvotno je bilo namijenjeno za parkiralište Svetišta, ali nakon ideje, rado smo ga ustupili ovoj Zajednici, naglasio je Markić.
Drago mi je da će Zajednica biti u ovome Svetištu, jer se pokazalo dobrim boravak  zajednica Cenakolo u blizini Marijanskih svetišta, rekao je duhovnik Zajednice, don Ivan Filipović. Zajednica je u Hrvatsku došla u ratu devedesetih godina. Do nedavno smo imali osam centara, početkom 2000. veliki je broj ljudi kucao na vrata Zajednice i trebalo je puno kuća i prostora kako bi ih se prihvatilo. Situacija u Hrvatskoj se sada dosta promijenila, problem s opijatima je prošao, ali su se pojavile druge vrste ovisnosti  o kocki, a brojni mladi imaju poteškoća sa smislom života, naglasio je don Filipović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.