Hrvatski radio

Radio Osijek

Zajednica Mađara u Osijeku obilježila 62. obljetnicu Mađarske revolucije

23.10.2018.

13:25

Autor: Radio Osijek

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Mađarska danas obilježava 62. obljetnicu revolucije i borbe za slobodu. Na taj su dan 1956. godine studenti i radnici izašli na ulice Budimpešte kako bi prosvjedovali protiv staljinizma i nazočnosti sovjetske vojske, a obljetnicu Mađarske revolucije obilježava i zajednica Mađara u Osijeku.

U znak sjećanja na Mađarsku revoluciju iz 1956. godine, na središnjem je osječkom trgu Ante Starčevića podignuta danas mađarska zastava s rupom u sredini koja je bila simbol ustanka protiv komunizma i sovjetske vlasti, rekao je generalni konzul Republike Mađarske u Osijeku Antonio De Blasio: "Na današnji se dan mađarski narod ustao protiv komunističkog režima koji je mnoge od njih poslao u zatvor i u radne logore. Ovo je jedan od najvećih mađarskih nacionalnih praznika, a na današnji se dan slavi što je mađarski narod izrezao komunističke simbole sa svoje zastave i podigao ih u znak slobode", rekao je konzul De Blasio, a mađarskoj manjini u Hrvatskoj čestitke uputio gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić: "Koristim prigodu da čestitam Mađarima ovaj praznik koji je značajan ne samo za Mađare u Mađarskoj nego i za našu mađarsku zajednicu u Osijeku koju posebice štujem, koja je integrirana, s kojom izvrsno surađujemo i koja doprinosi razvoju i Osijeka i Hrvatske."

U sklopu programa obilježavanja Mađarske revolucije održana je i svečanost na Katedri za Mađarski jezik osječkog Filozofskog fakulteta, a tijekom poslijepodneva bit će položeni vijenci (16 sati) kod spomen ploče na pročelju vile Hermann, odnosno dvorca Mačkamama, u kojoj su mnogi izbjegli Mađari 1956. godine našli utočište. Program obilježavanja revolucije i borbe za slobodu Mađarske završit će večerašnjim (17 sati) programom u osječkom Prosvjetno kulturnom centru Mađara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.