Hrvatski radio

Radio Osijek

12:52 / 15.01.2018.

Autor: Radio Osijek

Zajednica povratnika Hrvatske o 20. obljetnici mirne reintegracije

foto Krunoslav Inhof / HRT

foto Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

U prigodi obilježavanja 20. obljetnice mirne reintegracije Zajednica povratnika Hrvatske organizirala je okrugli stol o temi "Dvadeseta obljetnica mirne reintegracije - istok Hrvatske - stvarnost i izazovi".

Uz 26. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske danas se obilježava i 20. godina od završetka mandata UNTAES-a i procesa mirne reintegracije do tada okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Tadašnja predstojnica Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice u Osijeku Nada Arbanas, danas, 20 godina nakon završetka mandata UNTAES-a, najvećim uspjehom mirne reintegracije smatra što su na taj način spašeni mnogi ljudski životi: "Sa odmakom vremena sve više shvaćam mnoge stvari koje su se tada događale. Mislim da je u tom kontekstu mirna reintegracija Hrvatskoj pobjeda jer se zaista ostvarilo ono što je jednom prigodom predsjednik Tuđma rekao, a to je da ne želi da se prolije bilo čija više kap krvi. I zaista je to mirna reintegracija i postigla."

A s kolikim su se problemima susreli u trenutku povratka svojim domovima prisjetio se predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek: "Kad smo vidjeli sve te ruševine i kad smo vidjeli da nam je sve popljačkano, kad smo vidjeli da nam apsolutno ničega nema, da je sve ono što smo ostavili odneseno, pretpostavljamo na 'Subotičku pijacu' i prodano, nije nam bilo lako. Iza toga smo dugo čekali obnovu gdje je isto tako dosta toga šepalo, trajalo je, ali je ipak država tu dosta uložila", prisjetio se Pek.

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović ističe kako mnogi problemi tadašnjih prognanika, a danas povratnika, još uvijek nisu riješeni, a na neke od njih često i upozorava: "Ostalo je neriješeno, čini mi se, ono što je najbitnije, a to je pitanje preživljavanja ljudi koji su se vratili. Druga bitna stvar je da je u sklopu mirne reintegracije potpisan sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom. U članku 7 tog sporazuma stoji da će dvije države urediti pitanje naknade ratne štete", rekao je Kompanović i dodao kako bi aktualizacija toga sporazuma i naknada ratne štete Hrvatskoj morala biti preduvjet ulaska Srbije u Europsku uniju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.