Hrvatski radio

Radio Osijek

Zajednica povratnika poručuje: "Ne odustajemo"

12.10.2019.

12:52

Autor: Amoreta Bajto

fotografije Amoreta Bajto

fotografije Amoreta Bajto

Foto: - / -

"Kolektivna zaštita prava i interesa hrvatskih prognanika po pitanju naknade ratne štete" tematska je okosnica jedanaeste konferencije Zajednice povratnika Osječko - baranjske županije. Geslo je skupa "Ne odustajemo", a povratnici su hrvatskoj Vladi i javnosti poslali nekoliko snažnih poruka.

"S današnje smo konferencije uputili dvije snažne poruke hrvatskoj Vladi i javnosti", rekao je predsjednik Zajednice Branko Pek.

"Prva je da hrvatski prognanici odnosno povratnici ne mogu i neće odustati od zahtjeva za naknadom ratne štete. Taj zahtjev temeljimo na dva međunarodna dokumenta koji imaju snagu međunarodnog ugovora: to su Erdutski sporazum i Sporazum o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i SR Jugoslavije čiji je pravni sljednik Republika Srbija", pojašnjava Pek. "Drugi je zahtjev", nastavlja, " da se ratni zločinci koji su poznati, čija se imena i prezimena znaju i koji se već 20 godina slobodno šetaju i smiju žrtvama svojih zločina, uhapse, procesuiraju i kazne".

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.