Hrvatski radio

Radio Osijek

Zajednica povratnika realizirala Europski projekt

12.08.2023.

13:59

Autor: Radio Osijek

Zajednica povratnika

Zajednica povratnika

Foto: HRT / Radio Osijek

"Pravo na dom i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja" prvi je Europski projekt koji je provela Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije, a danas je održana njegova završna konferencija.

U projektu su kroz godinu i pol dana provedene su čak 144 aktivnosti u kojima su uglavnom sudjelovali branitelji, a partner je bila Udruga 130. brigade HV-a "Heroji Osijeka". Kako je istaknuo voditelj projekta i predsjednik ZPH Branko Pek, projekt je bilo iznimno teško provesti, no rezultatima su iznimno zadovoljni: "Cilj projekta je bio pomoći ljudima koji su bili sedam godina u progonstvu, koji su usput još bili i hrvatski branitelji, da sve ono što ih muči, prije svega psihološki, na neki način prebrode, da bi nastavili kvalitetnije živjeti. Jer sve probleme koje su imali, od psihičkih, financijskih, emocionalnih, zdravstvenih itd., zapravo ljude frustrira i nažalost često je došlo i do suicida i do prerane smrti." 


Projekt je vrijedan više od 53.000 eura provodio se godinu i pol dana na području hrvatskog Podunavlja i obuhvatio je najveće stradalnike Domovinskog rata - hrvatske povratnike u općinama ranije okupiranih područja. 85% je financiran europskim novcem, a ostatak su sredstva Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Koordinator projekta i predsjednik udruge "Heroji Osijeka" Zlatko Dernaj rekao je kako iznimno značajno provoditi vrijednosti Domovinskog rata i u današnje vrijeme kroz kulturu sjećanja i pomoć braniteljskoj populaciji: "Bilo je više od 100 sudionika koji su bili podijeljeni u dvije grupe. A bilo je osoba koje su sudjelovale na i sve 72 radionice, odnosno 144 radionice koje su bile obuhvaćene projektom. "

Branko Pek i Zlatko Dernaj

Galerija
Branko Pek, Foto: HRT/Radio Osijek
Zlatko Dernaj, Foto: HRT/Radio Osijek

Voditeljica radionica Margita Radanović napomenula je kako su radionice bile tematske a ciljem psihosocijalnog osnaživanja: "Obuhvaćale su uglavnom područja iz psihologije vezano za emocionalnu inteligenciju, empatiju, empatiju, suosjećanje prema sebi, komunikacijske vještine, zauzet se za sebe, asertivnost, aktivno slušanje. I pred kraj,to je bilo planirano u trećoj fazi, suočavanje s traumom."

Voditeljicu radionice Margitu Radanović i polaznika Ivana Hodaka poslušajte i u audio prilogu.

Margita Radanović i Ivan Hodak

Zajednica povratnika

Zajednica povratnika

Foto: HRT / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.