Hrvatski radio

Radio Osijek

12:57 / 05.06.2022.

Autor: HRT Radio Osijek

Zajedno do čistijeg okoliša

Vrijedni ekološki volonteri

Vrijedni ekološki volonteri

Foto: HRT Radio Osijek / Hrt Radio Osijek

Svjetski je Dan zaštite okoliša. Akcijom čišćenja osječke Promenade započelo ovogodišnje izdanje ekološkog projekta "Od izvora do mora" čiji su pokrovitelji Coca-cola, Konzum i Jutarnji list. Cilj je projekta promicanje brige za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, te zaštiti i čišćenja područja uz rijeke, jezera i obale mora. Uz predstavnike organizatora svojim dolaskom na Promenadu akciju su poduprli Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, dožupan Mato Lukić, gradonačelnik Ivan Radić, te izviđački savez. 


Uz predstavnike organizatora svojim dolaskom na Promenadu akciju su poduprli Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, dožupan Mato Lukić, gradonačelnik Ivan Radić, te članovi izviđačkog saveza. Predstavnik Coca - cole Bruno Jelić rekao je da se ekološki projekt "Od izvora do mora" provodi već četiri godine, te da je pokazao puni smisao. "Sa obala rijeka, jezera i mora, te otvorenih prostora uklanjamo rabljenu bijelu tehniku, elektroničke uređaje, odbačene deke, tepihe, igračke...", te istaknuo da se na akcije sve više odazivaju mladi. A uglavnom mladi bili predstavnici Izviđačkog kluba "Javor" koji se redovito odazivaju na takve i slične akcije. S plastičnim vrećama u rukama na obalu Drave kod pješačkog mosta spustili su se i čelnici grada i županije dajući potporu ekološkom projektu. Iako su vreće uglavnom ostale prazne s tek ponekom plastičnom bocom ili čašom projekt je postigao cilj - jačanje svijesti o očuvanju okoliša. "Grad Osijek nositelj je brojnih priznanja za očuvanje okoliša", rekao je gradonačelnik Ivan Radić, posebno podsjećajući da je grad s najviše razvrstanog otpada koji premašuje 50 posto, dok je dožupan Mato Lukić istaknuo da će županija i dalje nastaviti podržavati sve projekte na dobrobiti stanovništva u koje se ubraja i zaštita okoliša. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.