Hrvatski radio

Radio Osijek

Zajedno protiv Covid -19 : zahvalnice volonterima

03.07.2020.

11:23

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Gradska Zajednica tehničke kulture pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture izradila je 2400 zaštitnih vizira uglavnom za medicinsko osoblje u sklopu akcije "Zajedno protiv Covid-19". Volonterima - sudionicima akcije danas su podijeljene zahvalnice.

Tajnik zajednice tehničke kulture Grada Osijeka Danijel Rakić pojasnio je da je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture pokrenula akciju izrade vizira uglavnom za medicinsko osoblje.

"ZTK Grada Osijeka je zbog pandemije većinu svojih aktivnosti morala zaustaviti, pa je u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Osijeka, preusmjerila dio sredstva i uključila se u akciju izrade vizira. Osim pokroviteljstva Grada Osijeka, Zajednici je u pomoć oko potrošnog materijala uskočila i Hrvatska zajednica tehničke kulture vrijednom donacijom filamenta za 3D printere. Za ispis jednog seta dijelova koristeći 3D pisač potrebno je gotovo 3 sata, a suradnja funkcionira tako da volonteri dobivaju materijal od ZTK Grada Osijeka te nosače izrađuju u vlastitom domu. Zajednica po završetku preuzima izrađene nosače, odnosno sastavne dijelove zaštitnih vizira koji se printaju na 3D printerima, te potom u svojim prostorijama i to u kontroliranim uvjetima pripremaju ostatak dijelova, nakon čega se viziri sastavljaju, posebno pakiraju i dostavljaju KBC-u Osijek i ostalim potrebitim medicinskim ustanovama. U akciju je bilo uključeno tridesetak volontera koji su izradili 2400 zaštitnih vizira", kaže nam tajnik Rakić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.