Hrvatski radio

Radio Osijek

"Zajedno protiv govora mržnje"

23.03.2023.

14:42

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT

S izložbe "Sjećanja" Dragutina Kohna

S izložbe "Sjećanja" Dragutina Kohna

Foto: mvukpet / HRT

Na osječkom Pravnom fakultetu održan je okrugli stol posvećen temi unaprjeđenja obrazovanja, istraživanja i informiranja, te sustavnom poticanju sjećanja na holokaust. Događaj je među prvima u nizu, nakon što je Hrvatska od 1. ožujka preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust. 

"Mi se trudimo otvoriti Židovsku zajednicu Osječanima, organiziramo izložbe, kazališne predstave i brojne druge kulturne događaje jer time smanjujemo razlike između sebe i većinskog naroda" - istaknuo je predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš.

"Holokaust i općenito antisemitizam, odnosno borba protiv njega - izvrstan je primjer koji se može primijeniti na cijeli svijet, jako dobar za borbu protiv svih pojavnosti netrpeljivosti prema bilo kojem narodu, društvenoj skupini, bilo kome. Bez obzira što se holokaust dogodio davno i imamo možda recentnijih primjera, mislim da je dobro da to ističemo i osvjetljujemo, jer će ovakvi događaji doprinijeti da se takvi događaji ne ponove", zaključio je.

Izvanredna profesorica na osječkom Pravnom fakultetu Barbara Herceg Pakšić ocijenila je da je negiranje holokausta u današnjoj Europi rezultat netolerancije na različitosti i opterećenje povijesnim vremenom koje nikada nije prestalo.

"Dobra je strana što je ga kazeno zakonodavstvo prepoznalo u mnogim zemljama, da pravosudna vlast osuđuje one koji bi negiranjem genocida vrijeđali sjećanje na ono što se dogodilo", navela je Herceg Pakšić.

Na okruglome stolu svoju životnu priču iznio je Dragutin Kohn, svjedok odrastanja u Osijeku u vrijeme holokausta kao dijete židovske obitelji. Događaj je organiziran u sklopu projekta „Zajedno protiv govora mržnje", a sudionici okruglog stola na kraju su pogledali izložbu fotografija i dokumenata "Sjećanje", čiji je autor Dragutin Kohn.


"Zajedno protiv govora mržnje"

"Zajedno protiv govora mržnje"

Foto: mvukpet / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.