Hrvatski radio

Radio Osijek

13:47 / 24.11.2017.

Autor: Monika Kralj

Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sutra počinje svjetska kampanja "16 dana aktivizma" obilježavanjem Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama. Uoči toga dana, u Osijeku je održan skup "Zajedno u sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji".

Skup su organizirali Ženska udruga Izvor i Tenje i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Osječko- baranjske županije kako bi se ukazalo na potrebu da se država i društvo u cjelini sustavno bave tim problemom. 

Milijuni djevojčica i žena izložene su nasilju i trpe njegove posljedice zbog svojega spola i neravnopravnog položaja u društvu- upozorava se globalnom kampanjom kojoj se priključila i Ženska udruga Izvor iz Tenje. Podaci Policijske uprave osječko- baranjske, ističe Nikolina Zec iz Izvora, govore o porastu prekršajnih prijava za nasilje u obitelji a u gotovo 90% slučajeva žrtve su žene. U deset mjeseci ove godine PU je zabilježila 637 prekršajnih prijava za nasilje u obitelji što je povećanje od 13% u odnosu na 2015. godinu a u 89,9% slučajeve žrtve su žene, što je povećanje od 20%. U 9 zabilježenih kaznenih djela u 100% slučajeva žrtve su bile žene. Prekršajni sud u Osijeku, u istom razdoblju, zaprimio je 643 prekršajna predmeta, u 458 žrtve nasilja bile su žene a u 185 djeca ili muškarci. Izvor od Sabora očekuje ratifikaciju Istanbulske konvencije a time i sustavnu zaštitu svih žena Hrvatske od rodno uvjetovanog nasilja.

Članica Odbora za prava žena i jednakost spolova Europskog parlamenta Biljana Borzan navodi podatak da je u Europskoj uniji svaka 7. žena žrtva nasilja no neke zemlje, poput Bugarske, pokazuju još veću pojavnost- žrtve nasilja su 3 od 4 žene. Nasilje se događa i među obrazovanima i neobrazovanima, onima na visokim položajima i koji to nisu, pojavljuje se u cijelom društvu ali se o tome ne govori dovoljno. Nasilje nad ženama tema je koja ne poznaje granice, događa se u svim državama i zbog toga je važno djelovati s europskog nivoa- zaključila je Borzan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.