Hrvatski radio

Radio Osijek

Zaklada Put- potpora djeci iz udomiteljskih obitelji

12.01.2017.

10:54

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pomoći mladima koji izlaze iz sustava udomiteljstva, poboljšati kvalitetu života ove ranjive skupine i promovirati kulturu davanja- misija je buduće Zaklade lokalne zajednice Put uz geslo "Sigurnim koracima u budućnost". Put je potpora djeci u udomiteljskim obiteljima i onoj koja iz njih izlaze.

U Belom Manastiru potpisan je Memorandum  o razumijevanju a potpisnici su grad Beli Manastir (gradonačelnik Ivan Doboš)  i udruga Projekt građanske demokratske inicijative (predsjednica Mirela Alagić).

Time se grad Beli Manastir obvezuje na suradnju u uspostavljanju novog modela filantropije u lokalnoj zajednici a riječ je  o Zakladi  Put koja će od proljeća djelovati na području Baranje i pružati podršku djeci i mladima koji se nalaze u udomiteljskim obiteljima i koji su izašli iz udomiteljstva. Kako kaže Mirela Alagić, u planu je stipendiranje, pomoć u osamostaljenju, prekvalifikaciji, zapošljavanju a u Šećerani će biti osnovana Stambena zajednica koja će financirati prihodom od hostela.Stambena zajednica bi trebala prve mlade ljude koji izlaze iz udomiteljskih obitelji primiti krajem sljedeće godine.

U Baranji je oko 100 djece i mladih udomljenih u 59 obitelji što je oko 60% djece udomljene na području Osječko- baranjske županije a Baranja je i u samom vrhu udomljenja djece iz cijele Hrvatske. Svake godine iz udomiteljstva izađe od 5 do 8 mladih osoba.  

No, nakon što napuste udomiteljski sustav ovi mladi ljudi su prepušteni sami sebi što je PGDI potaknulo na osnutak Zaklade Put a kao partnere je prepoznala grad Beli Manastir, belomanastirski Centar za socijalnu skrb te druge udruge i organizacije.

PGDI od 2008. godine radi s udomljenom djecom kroz psihosocijalne radionice, kreativne radionice te radionice domaćinstva, mentorstvo i grupe podrške za udomitelje.

Zaklade lokalne zajednice su posebne organizacije civilnog društva koje prikupljaju donacije građana i poslovnih subjekata s ciljem rješavanja  kritičnih potreba i poboljšanja kvalitete života na lokalnoj razini. Financiraju se iz različitih izvora a većim djelom iz same zajednice te iz javnog, gospodarskog i nevladinog sektora. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.