Hrvatski radio

Radio Osijek

Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije pristupilo 36 novih članova

09.07.2020.

11:57

Autor: Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije osnovana je nedavno u Vukovaru, okuplja trenutačno pedesetak članova, a pristupilo joj je danas 36 novih članova- hrvatskih općina, gradova, županija i tvrtki. Cilj je zaklade pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

"Kad se posadi jedna biljka jako je važno zalijevati ju da naraste", rekao je kardinal Vinko Puljić tijekom posjeta Vukovaru u kojem je nedavno osnovan ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije. Istaknuo je kako će se preko zaklade transparentno trošiti novac donatora koji žele pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini te brojnim započetim projektima u nadbiskupiji. Kao predsjednik Zaklade, kardinal Puljić zahvalio se svim dobrotvorima koji pomažu za očuvanje opstojnosti Hrvata u susjednoj Bosni i Hercegovini, Vladi, županijama, gradovima, tvrtkama i pojedincima. 

Kako je pojasnio upravitelj Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije Josip Dabro, trenutačno okupljaju 50-ak članova koji mogu uplatiti godišnju članarinu koja je za građane simboličnih 500 kuna te za pravne osobe pet tisuća kuna te nakon roga uplaćivati iznose u skladu s mogućnostima i projektima. Danas nje potpisano 36 ugovora o članstvu, među potpisnicima je pet županija, osam gradova, 11 općina i 11 tvrtki. Nakon ljeta Zakladi će pristupiti i novi članovi, a danas potpisani ugovori vrijedni su oko 300 tisuća kuna. "Bit je pomagati Hrvatima i crkvi, ali i okupljanje ljudi dobre volje", rekao je Dabro te pozvao građane , tvrtke i lokalne zajednice na udruživanje. Među prvim priopritetima Zaklade jest dovršiti zgradu bogoslovnog sjemeništa i dječji vrtić u Sarajevu, rekao je Dabro.

Među županijama se Zakladi pridružila i Osječko-baranjska županija čiji je župan Ivan Anušić izjavio kako je u posljednjih godinu dana za pomoć Hrvatima u Srbiji i Bosni i Hercegovini uloženo 240 tisuća kuna, a s početnih 15 tisuća kuna uključena je u rad ZAklade Vrhbosanske nadbiskupije. 

Poslušajte i izjave. 

Vinko Puljić, Josip Dabro i Ivan Anušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.