Hrvatski radio

Radio Osijek

Zamke prilikom online kupovine

30.11.2022.

16:06

Autor: Željka Bačić

Predavanje Zamke prilikom online kupovine

Predavanje Zamke prilikom online kupovine

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Iako sve češće i više naručujemo proizvode putem interneta i imamo veća znanja i iskustva, važno je obratiti pozornost na sve, jer zamki uvijek ima. Kako bi potrošačima skrenuli pozornost na te zamke te kako ih izbjeći, EUROPE DIRECT Osijek i Europski potrošački centar Hrvatska organizirali su u Osijeku radionicu na kojoj su se mogli čuti brojni savjeti i informacije o prekograničnoj kupovini te o rješavanju prekograničnih pritužbi i sporova.

Prema riječima voditeljice Europskog potrošačkog centra u Hrvatskoj Danijele Marković Krstić, posljednje dvije godine „preselili” smo u digitalni svijet s velikim povećanjem digitalne kupovine. Prva stvar koju kažu potrošačima, ističe, je da kada otvore internetsku stranicu pogledaju opće uvjete poslovanja sa svim podacima o trgovcu, a ako ih nema, važno je dodatno se informirati na društvenim mrežama ili kroz recenzije. Dobro je što se sve više povećava svijest potrošača o pravima koja imaju pri online kupovini. Ako se potrošači odlučuju na kupovinu robnih marki, obvezno je kupovati na službenim stranicama te robne marke. Kupimo li krivotvorinu, sa carine nas mogu obavijestiti kako smo uzeli krivotvorinu te da moraju protiv nas provesti određene protupravne radnje. Mogu se javiti i odvjetnička društva koja zastupaju originalne proizvođače i tužiti nas za kršenje Zakona o intelektualnom vlasništvu. 

Predavanje Zamke prilikom online kupovine

Predavanje Zamke prilikom online kupovine

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.