Hrvatski radio

Radio Osijek

Započinje isplata božićnica umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama

07.12.2020.

12:26

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Grad Osijek

Foto: Grad Osijek

Foto: - / -

Gotovo 5700 umirovljenika s područja Osijeka ovih će dana na kućnu adresu dobiti božićnice u iznosu od 100 do 400 kuna, ovisno o visini mirovina. 300 kuna očekuje i socijalno ugrožene osobe s prebivalištem na području grada.

Božićnicu će primiti umirovljenici s prebivalištem na području grada čija ukupna mirovinska primanja ne prelaze iznos od 2.200 kn, zatim socijalno ugrožene osobe s područja Osijeka koje se nalaze u evidenciji Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo kao nositelji prava na naknadu za troškove stanovanja ili prava na pomoć prehrane u pučkoj kuhinji te beskućnici koji koriste usluge smještaja u Centru za prihvat beskućnika u Osijeku, najavili su prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić i pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romana Kovačević.
"Drago mi je što i ove godine umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama u gradu Osijeku možemo podijeliti božićnice kako bi u ovoj situaciji što ljepše dočekali božićne blagdane. Umirovljenika s mirovinom do 2.200 kuna koji će dobiti božićnicu ove godine ima 5.668 i oni su razvrstani u 5 kategorija prema financijskom cenzusu, odnosno visini mirovine koju dobivaju", rekao je Šerić dodajući kako je za isplatu uskrsnica i božićnica za ovu godinu u proračunu ukupno planirano 3 milijuna i 800 tisuća kuna.
Tako će umirovljenici s mirovinom do 1.000 kn primiti božićnicu u iznosu od 400 kn, oni s mirovinom od 1.000,01 kn do 1.200 kn primit će 300 kn, s mirovinom od 1.200,01 kn do 1.700 kn dobit će 250 kn božićnice, dok će umirovljenici s mirovinom od 1.700,01 kn do 2.000 kn primiti 150 kn, a oni s mirovinom od 2.001,00 kn do 2.200 kn dobit će 100 kn božićnice.
Korisnicima starosnih mirovina, prijevremenih starosnih mirovina, obiteljskih mirovina i invalidskih mirovina ostvarenih u Republici Hrvatskoj božićnica će na kućne adrese stizati putem pošte počevši od 9. prosinca. Božićnica je osigurana i za umirovljenike koji su svoj radni staž ostvarili i u inozemstvu, a oni se za isplatu trebaju prijaviti u Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo do 23. prosinca te priložiti dokaze o visini mirovina ili mirovine (hrvatske i inozemne mirovine ili samo inozemne mirovine).
"Umirovljenici s inozemnim mirovinama mogu se prijaviti na adresi Ruđera Boškovića 1 u Osijeku, svaki radni dan od 8-11 ili od 12-14 sati. Iznimno, mogu se javiti i u mjesne odbore i gradske četvrti, ali ih molimo da zbog epidemiološke situacije svoj eventualni dolazak dogovore s tajnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora. Za sve informacije i upite o isplati božićnice dostupni su telefoni 229-102 i 229-107, kao i mail adresa: umirovljenici@osijek.hr" objasnila je Romana Kovačević.
Kako je istaknuto, božićnica u iznosu od 300 kn na poklon kartici Zagrebačke banke osigurana je i za korisnike naknade za troškove stanovanja, korisnike pučke kuhinje kojima Grad Osijek financira obroke te za beskućnike koji su smješteni u osječkom Centru za prihvat beskućnika, a podjela tih božićnica započela je početkom prosinca te se korisnici koji nisu podigli svoju karticu također mogu javiti u Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

Foto: Grad Osijek

Foto: Grad Osijek

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.