Hrvatski radio

Radio Osijek

"Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom - prilika, a ne namet"

15.12.2016.

14:23

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Republici Hrvatskoj je 530 tisuća osoba s invaliditetom. Od toga broja 200 tisuća je na tržištu rada, ali samo ih je pet posto zaposleno .

Podatak je to s okrugloga stola pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak koji je u Osijeku organizirala Hrvatska gospodarska komora. "Upravo s činjenicom da je svega 5% invalidnih osoba zaposleno ne možemo biti zadovoljni", istaknula je Slonjšak. Na žalost, mnogi se poslodavci nisu ni informirali o pogodnostima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom. Izdvojila je i mogućnost zlouporaba, koje se prije svega odnose na ugrožavanje prava invalidnih osoba. Jer, s mnogima poslodavci i ne žele razgovarati o zapošljavanju. 
Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore Davorko Vidović istaknuo je predrasude našega društva i razmišljanja nekih poslodavaca kako invalidne osobe ne mogu ništa raditi i kako oni, koji to nisu mogu sve, što definitivno nije točno, ni simbolično a pogotovo ne u praksi, rekao je Vidović.
Prema zakonu o radu, koji je stupio na snagu prije dvije godine, na svakih 20 zaposlenih poslodavac je dužan zaposliti invalidnu osobu. Ako to ne žele, dužni su u državni proračun uplaćivati takozvane penale kojima se nastoji poboljšati status invalida. Međutim, ni jedno društvo nije toliko bogato da bi se odreklo radne snage. Hrvatska nažalost, prednjači u Europi po broju invalidnih osoba koje su u mirovini. Problemi s kojima se godinama suočavanju invalidne osobe i njihove obitelji zahtijevaju ubrzano rješavanje, stoga je predloženo da se u Osijeku uskoro otvori ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.