Hrvatski radio

Radio Osijek

Zapošljavanje u Valpovštini kroz projekt "Proactiva"

12.10.2021.

15:05

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Projekt "Proactiva - lokalna inicijativa za zapošljavanje na području Valpovštine", vrijedan gotovo milijun kuna, kroz protekle je dvije godine prošla 61 nezaposlena osoba i 260 učenika s područja Valpovštine.

Cilj je projekta povećati zapošljivost polaznika, a rezultati su predstavljeni danas u Valpovu. Vrijedan je 986.396,61 kunu, a neki su polaznici osposobljavanja već dobili posao. Među njima i Davor Medved u tvrtki TEO Belišće koja radi na projektiraju i proizvodnji elektro ormara za upravljanje i nadzor industrijskih procesa: "Za program sam doznao preko Zavoda za zapošljavanje Valpovo. Praktičnu nastavu sam pohađao u tvornici električne opreme i sve je prošlo u najboljem radu. Odmah su mi ponudili posao, koji sam prihvatio i s poslom sam jako zadovoljan. Osposobljavanje mi je pomoglo i zapravo omogućilo taj posao, stjecanjem novih znanja, vještina itd."

Kroz program "Proactive" za poslove CNC operatera osposobljene su 24 osobe, 15 za web dizajnera, 10 je završilo tečaj informatičkog opismenjavanja, a 12 polaznika položilo je program stručnog osposobljavanja za elektromontere. U programu su sudjelovali i osnovnoškolci i srednjoškolci s područja Valpovštine koji su mogli doznati sve o potrebama tržišta rada i prednostima upisa u tehnička i IT zanimanja, i tako donijeti kvalitetnije odluke o nastavku obrazovanja. Među njima su srednjoškolci Toni iz Belišća i Tin iz Ladimirevaca: "Prošao sam obuku za CNC operatera, a to mogu zahvaliti prijateljima iz 8. razreda. Škola je bila super, lako sam sve razumio, a u budućnosti mislim da ću jako lako naći posao. Na kraju je ispalo da sam išao u školu za ono što volim a i poklopilo se da je to upravo ono što se traži na tržištu", rekao je Toni, a Tin dodao: "U svakom slučaju će mi dobro doći ono što sam naučio kroz ovu obuku jer to je smjer koji nudi posao odmah nakon završetka obrazovanja i nema potrebe za odlaskom van u druge države. To je zanimanje i ono što me zanima u životu, a poklopilo se da je to i ono što se traži. Mogu reći da je to 2 u 1."

Uz Lokalnu-razvojnu agenciju Valpovo-Petrijevci, nekoliko lokalnih tvrtki i Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek u projektu je sudjelovala i Srednja škole Valpovo, a ravnateljica Svjetlana Kalupić je istaknula kako je projekt bio vrlo zanimljiv: "Naša škola je prije svega strukovna škola tako je bio vrlo koristan samoj školi ali i lokalnoj zajednici jer nudi povezivanje srednjoškolskog strukovnog obrazovanja, lokalne zajednice i tržišta rada. Učenici su se osposobljavali kroz dva programa. Jedan je bio iz sektora strojarstva, odnosno za CNC operatera, a drugi za poslove izrade elektro ormara. Suradnja s partnerima je bila odlična i sam projekt je bio jedna jako lijepa zaokružena cjelina."

Kroz projekt "Proactiva" pokrenut je i Klub za zapošljavanje kojemu je cilj usmjeravanje ranjivih skupina u traženju posla, savjetovanje o mogućnostima prekvalifikacije, pomoć pri prijavi za poslove, ali i mobilizacija čimbenika kroz prepoznavanje potreba i potencijala.

Program Proactiva Valpovština

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.