Hrvatski radio

Radio Osijek

Zaređen pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić

22.04.2019.

23:24

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Svečano i skladno proteklo je biskupsko ređenje đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića koje je održano na Uskrsni ponedjeljak u đakovačkoj katedrali-manjoj bazilici svetog Petra .

Uz glavnog zareditelja đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranća, dvojicu suzareditelja – Vinka kardinala Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa, i Mirana Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru, ređenju je bio nazočan i apostolski nuncij u RH Giuseppe Pinto, 35 nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Austrije i Njemačke, brojni svećenici, redovnici, redovnice, roditelji i sestre novozaređenog biskupa te ostala rodbina, brojni vjernici iz njegovog rodnog Slavonskog Broda, ali i iz Prisoja, rodnog kraja njegovih roditelja, te mnogi drugi uzvanici, predstavnici drugih vjerskih zajednica, predstavnici svjetovne vlasti i drugi uzvanici i gosti.
 Govoreći u svojoj homiliji o biskupskoj službi nadbiskup Hranić naglasio je da su biskupi “nositelji apostolske službe u neprekinutom nizu od prvoga apostolskoga zbora do današnjeg zbora biskupa na čelu s današnjim Petrom – papom Franjom”.
“Svoje svjedočanstvo o Isusu raspetom i uskrslome apostoli su prenijeli svojim nasljednicima te tako istina o Isusu i danas blista i sja u “zajedništvu Kristova poslanja” po biskupima kao nasljednicima apostola, po svjedočanstvu apostolskoga zbora danas – te biskupska služba stoga uvijek ima “uskrsnu ćud”, kazao je nadbiskup Hranić.
Samom činu ređenja prethodilo je čitanje apostolskog naloga, obećanja novoimenovanog pomoćnog biskupa o nakani čuvanja vjere i vršenju službe, litanijska prošnja, a potom polaganje ruku glavnog zareditelja i suzareditelja kao i svih nazočnih biskupa i nadbiskupa, mazanje svetom krizmom te predaja Evanđelistara i znamenja; prstena, mitre i pastirskog štapa.
 U završnom dijelu obreda čestitku i dobrodošlicu u HBK novorazeđenom biskupu u ime svih biskupa zaželio je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, poručivši mu da se “ne boji i da svu brigu, strepnju i strah prepusti Kristu”.
“Vaše pastrisko djelovanje je umrženo i sa drugim biskupijama o čemu svjedoči nazočnost tolikog broja biskupa i nadbiskupa”, poručio je nadbiskup Puljić ne mogavši sakriti ni dojmove o skladnoj i, kako ju je nazvao, “cakum-pakum liturgiji i divnom pjevanju naroda i Zbora”.
U ime svećenika biskupu Ćuriću obratio je velečasni Ivan Lenić, a u ime vjernika Margareta Bošnjaković iz Bapske.
 Nakon što je blagoslovio sve nazočne u katedrali i ispred katedrale, novozaređeni biskup Ćurić u svom obraćanju najprije se “zahvalio Bogu za dar svoga poziva, roditelje i dvije sestre”, papi Franji, nunciju, a svom glavnom zareditelju obratio se riječima “želim ti biti na pomoći”. Zahvalio je i suzarediteljima, drugim biskupima te najavio da će “nastojati doprinositi zajedništvu biskupija”… Svoje obraćanje završio je prisjećanjem na biskupa Ćirila Kosa i na njegovo pitanje “Tko smo to mi kršćani današnjice” te najavio svoje biskupsko djelovanje u skladu sa svojim geslom “U zajedništvu Kristova poslanja”. (Tekst: Radio Đakovo - Mile ljubičić)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.