Hrvatski radio

Radio Osijek

Žarišta u Sarvašu i Vinogradskoj suzbijena, bitka u Nemetinu se nastavlje

17.06.2021.

16:03

Autor: Radio Osijek/TM

Žarišta u Sarvašu i Vinogradskoj suzbijena, bitka u Nemetinu se nastavlje

Žarišta u Sarvašu i Vinogradskoj suzbijena, bitka u Nemetinu se nastavlje

Foto: - / -

Rezultati stručnoga nadzora nad tretmanima suzbijanja komaraca koji su provedeni 15. lipnja pokazali su gotovo potpunu učinkovitost na području Vinogradske ulice i Sarvaša. Međutim, unatoč tretmanima iz zraka i sa zemlje na području Nemetina nije postignut željeni učinak.

Kako je priopćeno iz Ureda osječkog gradonačelnika, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije utvrdio je učinkovitost tretmana na području Sarvaša na razini od 97 posto, dok je u Vinogradskoj ulici učinkovitost bila 83 posto. Na području Nemetina, unatoč tretmanima sa zemlje i iz zraka, nije postignut željeni učinak. Stoga će izvođač radova ponoviti tretmane u četvrtak, 18. lipnja, a sredstva za ponovljeno tretiranje neće se izdvajati iz gradskoga proračuna, već će ih osigurati izvođač.
"Odmah drugi dan nakon preuzimanja vlasti krenuo sam u bitku s komarcima. Aktualne vatrogasne mjere imaju učinka, a nastavit ćemo s tretmanima tamo gdje se pokaže da treba. Činimo i nastavit ćemo činiti sve možemo. Pratimo stanje na terenu i reagiramo prema preporukama struke, a bude li potrebe osigurat ćemo dodatna sredstva", poručio je gradonačelnik Ivan Radić. Dodao je kako nije bilo dana da Grad nije provodio tretmane te da je ovo prvi put u Osijeku da se u svim dijelovima grada provode ovako intenzivni tretmani suzbijanja komaraca. "Nastavit ćemo sve dok se u svim dijelovima grada ne pokaže učinkovitost provedenih tretmana. Ponavljam, ovo su vatrogasne mjere, a mi već sada pripremamo strategiju za sljedeću godinu kako nam se najezde više ne bi događale. Već sada je lakše, ali nema odustajanja" rekao je osječki gradonačelnik.
U priopćenju iz njegova ureda dalje se navodi kako je aktualna situacija na terenu posljedica činjenice da Osijeku susjedne općine ne provode mjere suzbijanja komaraca, iako su to dužne prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Grad Osijek dosad je proveo sve preporuke Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koji kao stručna služba i ugovorni partner Grada Osijeka upravlja cijelim sustavom kontrole komaraca.
Uključujući tretmane od 15., 16. i 17. lipnja, riječ je o ukupno 15 larvicidnih tretmana na površini od 320 hektara, četiri avionska tretmana na površini od 4900 hektara, tri ručna tretmana na 119 hektara teško dostupnih zelenih površina, te 13 adulticidnih tretmana sa zemlje na površini od 17 977 hektara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.