Hrvatski radio

Radio Osijek

Zasijano manje pšenice

06.11.2013.

14:03

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sjetva je pri kraju, a zbog niske otkupne cijene zasijano je 20 % manje površina nego prošle godine.

Sjetva pšenice u Osječko-baranjskoj županiji uglavnom je završena (na 95 % površina), potvrdio je voditelj Odsjeka za poljoprivredu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Osijek Ernest Nad. Nagovještaj kako će je biti zasijano manje u odnosu na prošlu godinu se ostvario. Na osnovu izravnoga kontakta s organizatorima proizvodnje i tvrtkama koje su prodavale sjemensku pšenicu te kooperacijama koje su ugovarale proizvodnju doznajemo kako je osjetan zastoj u intenzitetu provedbe plana jesenske sjetve. Procjenjuje se kako je pšenica u Osječko-baranjskoj županiji zasijana na 50 000 ha u odnosu na prošlogodišnjih 60 000 ha.

Pšenica je ratarska kultura kojoj pogoduju toplo vrijeme i vlažnost u zraku te imamo situaciju da su proizvođači koji su je sijali u optimalnim rokovima (od 10. do 25. listopada) sada u određenim problemima. Pšenica se dobro razvila jer je bilo toplo i vlažno vrijeme, no ono je pogodovalo i razvoju insekata te se već sada vrši njihovo suzbijanje (što poskupljuje proizvodnju).

Procjenjuje se kako je ove godine u Hrvatskoj pšenicom zasijano oko 140 000 hektara, a nekad se na nacionalnoj razini sijalo između 180 000 i 200 000 hektara s urodom od oko milijun tona.

Valja naglasiti kako je raslo zanimanje za sjetvu ozimoga ječma te ta proizvodnja ima trend rasta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.