Hrvatski radio

Radio Osijek

Zaštita bedema stare Murse na budućem gradilištu

19.02.2021.

12:18

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Na prostoru planirane gradnje novog objedinjenog hitnog prijema KBC, prilikom arheoloških iskopavanja nađeni su ostatci obrambene kule sjevernih bedema rimske Murse. "Stručnjaci AMO pokušat će zaštititi vrijednu kulturnu baštinu", rekao je u izravnom javljanju u naš program ravnatelj Tomislav Hršak.

"Nastojat ćemo sve još jednom dokumentirati i napraviti 3D sken u slučaju da se jednog dana poželi rekonstruirati izvorna građevina. Riječ je o temeljima nekadašanje kule, koji su puni šute i otpada i u vrlo su lošem stanju. Tako da se tu nema puno što prenositi i eventualno preslagati na nekom drugom mjestu ili muzeju jer od same kule nije ostalo ništa i ovo je samo negativ temelja", kaže Hršak.

"Dio ćemo građe svakako ćemo pokupiti, vidjet ćemo ima li nekih zanimljivijih komada i to ćemo prenijeti u Muzej, ali najvažnije nam je sve zabilježiti kako bismo u budućnosti mogli npraviti vjernu rekonstrukciju izvornika, virtualnu, pa čak i materijalnu", naglašava Tomislav Hršak, ravnatelj Arheološkog muzeja.

Temelji kule bili su jedno od najzanimljivijih otkrića nalazišta u dvorištu osječke bolnice prilikom radova 2019. Riječ je o prostoru na kojemu su se nekada nalazile barake Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, a na kojemu će vrlo brzo započeti gradnja zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Još 2010. godine na ovoj je površini obavljen stručni arheološki nadzor prilikom uklanjanja starih objekata i obavljanja zemljanih radova za pripremu zemljišta za gradnju, a već tada je navedeno kako je prije gradnje bolničke zgrade potrebno obaviti zaštitna arheološka istraživanja.

 

Arheološka iskapanja u KBC

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.