Hrvatski radio

Radio Osijek

Zaštita na radu nije trošak nego investicija u budućnost

14.03.2019.

14:23

Autor: Neven Knežević

Zaštita na radu nije trošak nego investicija u budućnost

Zaštita na radu nije trošak nego investicija u budućnost

Foto: - / -

U 2017. godini evidentirano je 17 tisuća ozlijeđenih na radu, a smrtno je stradalo 30 osoba, rečeno je na edukacijskoj radionici u Osijeku na kojoj sudjeluju stručnjaci i povjerenici poslodavaca u području zaštite na radu.

"Porazan je podatak o broju stradalih na radu. Svake godine povećava se broj ozlijeđenih, ali i broj smrtno stradalih", rekla je Ana Šijaković, edukatorica Europskog društva inženjera sigurnosti, na skupu koji je okupio stručnjake, povjerenike odnosno predstavnike poslodavaca u području zaštite na radu. "Nažalost stanje sa sigurnosti na radu bilo je bolje prije tridesetak godina nego danas, jer se više ulagalo u prevenciju zaštite", rekla je Šijaković, te istaknula da još uvijek velik broj poslodavaca ulaganje u zaštitu smatra troškom, a liberalizacija tržišta dovela je do ukidanja samostalnih institucija koje su nadzirale provedbu zaštite, te radi uštede izmještene su u nekoliko ministarstava. Najviše ozlijeđenih, gotovo 3 tisuće je u prerađivačkoj industriji. Najviše ozlijeđenih je u Zagrebu, a nakon Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije po broju prijavljeni ozljeda na radu slijedi Osječko-baranjska županija. Najteže je stanje s provedbom zaštite na radu u tvrtkama s manje od 50 zaposlenih gdje je zakonska regulativa o mjerama zaštite manja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.