Hrvatski radio

Radio Osijek

Zaštita na radu - prilika ili izazov u socijalnom dijalogu

26.10.2018.

13:08

Autor: Ksenija Zelenić

Zaštita na radu - prilika ili izazov u socijalnom dijalogu

Zaštita na radu - prilika ili izazov u socijalnom dijalogu

Foto: - / -

U Osijeku je održana edukacijska radionica „Zaštita na radu” koju su organizirali Hrvatska udruga poslodavaca i Nezavisni sindikat u proizvodnji hrane i pića .

Edukacijska radionica ”Zaštita na radu kroz kolektivno pregovaranje” dio je zajedničkog projekta sindikata i poslodavaca pod nazivom „Zaštita na radu – prilika ili izazov u socijalnom dijalogu”. Projekt je u 100% -tnom iznosu financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. U svjetlu predložene mirovinske reforme, jako je bitno osigurati dobru zaštitu na radu i sačuvati zdravlje radnika, čulo se na prvoj u nizu radionica, kojima je cilj osnažiti i unaprijediti stručna znanja i praktične vještine potrebne za kvalitetan socijalni dijalog u kolektivnom pregovaranju o zaštiti na radu. Voditelj projekta je Željko Jurić iz Nezavisnog sindikata radnika u proizvodnji hrane i pića, koji kaže kako se u vrijeme surovog kapitalizma, kada se poslodavci opravdavaju kako nemaju dovoljno sredstava za zaštitu na radu, a radnici se ne pridržavaju svih mjera, mora ulagati u edukaciju. To bi ujedno tebalo pridonijeti kolektivnom pregovaranju o zaštiti na radu i unaprijediti znanja i praktične vještine potrebne za socijalni dijalog u tom pregovaračkom procesu. Projekt će kroz četiri faze trajati do kraja rujna 2019.godine. Već u prvoj su se fazi poslodavci i sindikalni povjerenici složili kako samo siguran, zadovoljan, zaštićen i zdrav radnik može biti i dovoljno učinkovit radnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.