Hrvatski radio

Radio Osijek

Zaštitimo vlažna i močvarna staništa

02.02.2023.

16:31

Autor: HRT Radio Osijek

Vlažna staništa

Vlažna staništa

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Međunarodni je Dan vlažnih i močvarnih staništa. Močvarna staništva su najugoroženiji ekološki sustavi na zemlji kako zbog onečišćenja, tako i zbog isušivanja i prekomjernog iskorištavanja njihovih rerursa. Zato je potrebno stalno upozoravati i podizati svijest o njihovoj važnosti. U obilježavanje Dana vlažnih staništva uključili su se i u Parku prirode Kopačkom ritu jednom od najvažnijih eko sustava u Hrvatskoj

Močvarna staništa su najugroženija ekološki susatavi kako zbog onečišćenja, tako i zbog isušivanja i prekomjernog iskorištavanja njihovih resursa. Od početka 18. stoljeća izgubljeno je gotovo 90 posto močvarnih područja u svijetu. Kako bi se osvijestila javnost o važnosti, a time i o ubrzanom uništenju staništa prije 52 godine potpisana je Ramsarska konvencija. Dakako i Hrvatska kao potpisnica nastoji oporaviti svoje močvarne dijelove u prvom redu Lonjsko polje i Kopački rit u kojemu su na prigodan način obilježili Dan vlažnih staništa. Ovogodišnja tema je "Vrijeme je za restauraciju vlažnih staništa", rekao ravnatelj Parka prirode Kopački rit Ivo Bašić, te istaknuo "ono što je nama važno da kroz projekt Natura-vita radimo studiju restauracije eko sustava vodotoka Kopačkog rita, te ćemo dobiti modele i na najbolji način zaštiti ovaj prostor". Naime, najveći problem u Parku je nedostatak vode koji do izražaja najviše dolazi u ljetnim mjesecima. Projektom bi se tako osigurao stalni dotok vode koji bi flori i fauni omogućio opstanak i razvoj. "Nedostatak vode zajedno s klimatskim promjenama doprinosi manjem broju gnježđenja i slijetanja ptica u prostoru Parka", rekla je Željka Vrebac iz Javne uprave za zaštitu prirode Osječko baranjske županije. "Ove godine u Osječko - baranjskoj županiji tijekom zimskog prebrojavanja ptica prebrojeno 40600 ptica  od čega u Kopačkom ritu oko 23 tisuće," dodala je Vrebac. 

Park prirode posjetili su učenici Osnovne škole Bilje za koje su u parku organizirali prezentaciju. Osnovci su mogli čuti o sadržajima koje Kopački rit nudi i o važnosti zaštite vlažnih staništa. A da je potrebno očuvati taj baranjski prirodni biser govori i podatak o posjećenosti. Prošle godine zabilježeno je više od 47 tisuća posjeta, najviše dosad. Kako najavljuju iz Parka ove godine se očekuje da će brojka premašiti 50 tisuća posjeta. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.