Hrvatski radio

Radio Osijek

Zaštitite kućne ljubimce: zimska najezda krpelja

05.03.2021.

13:32

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

O predproljetnoj, zapravo zimskoj najezda krpelja i bolestima koje uzrokuju, te najboljoj zaštiti u programu Radio Osijeka govorila je Marga Domes Čamagajevac, osječka veterinarka. Osvrnula se i na aktualne studije o zarazi kućnih ljubimaca koronavirusom.

"Iznadprosječno topli zimski mjeseci, siječanj i veljača, razlog su prave invazije krpelja koje možemo naći gotovo svugdje, posebice u šiblju i u šumama", kaže doktorica Čamagajevac, dodajući da nema dana kada se ne pojavi kućni ljubimac s problemima zbog tih neugodnih nametnika. Upozorila je vlasnike da redovito nakon šetnje pregledavaju pse i oprezno uklanjaju krpelje te se u slučaju komplikacija obrate veterinaru. Značajna je i prevencija, a ponuda zaštitnih sredstava raznolika je i bogata. Uz sprejeve, ampule i ogrlice, na tržištu su se pojavile i tablete protiv nametnika koje su učinkovite i jednostavne za primjenu. 

Kada pitamo za koronu i prijenosu zaraze s čovjeka na životinju, doktorica Čamagajevac nam kaže da do sada u Osijeku nije zabilježen takav slučaj no da se situacija prati na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu gdje se i treba obratiti ako primjetimo simptome zaraze na ljubimcima.

O krpeljima i animalkoroni

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.