Hrvatski radio

Radio Osijek

Zaštitni viziri za osječki Dom zdravlja

10.04.2020.

12:26

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: ZTK grada Osijeka

Foto: ZTK grada Osijeka

Foto: - / -

Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije danas je Domu zdravlja Osijek predala drugu pošiljku zaštitnih vizira koje zajednica izrađuje sa svojim partnerima, Zaštitne su vizire dostavili i iz Zajednice tehničke kulture grada Osijeka.

Županijskoj zajednici TK priključili su se Zajednica tehničke kulture Valpovo – Belišće, Društvo pedagoga tehničke kulture „Slavonija“ iz Đakova i Hrvatsko društvo umjetnika „Adolf Waldinger“ iz Osijeka. Na taj se način Zajednica svojim znanjem i kapacitetima uključila u pomoć najpotrebitijima, ističe tajnik Zajednice tehničke kulture Osijek Ivo Grgić.
"ZTK Grada Osijeka je zbog pandemije većinu svojih aktivnosti morala zaustaviti, pa je u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Osijeka, preusmjerila dio sredstva i uključila se u akciju izrade vizira. Osim pokroviteljstva Grada Osijeka, Zajednici je u pomoć oko potrošnog materijala uskočila i Hrvatska zajednica tehničke kulture vrijednom donacijom filamenta za 3D printere", kaže Terezija Blekić, voditeljica ZTK Osijek. "U akciju su  uključena 23 volontera koji sa 28 3D printera izrađuju nosače za vizire. Do sada je izrađeno 608 zaštitnih vizira koji su uručeni medicinskom osoblju", dodaje Blekić.
"Za proizvodnju jednog zaštitnog vizira potreban je izdvojiti oko tri i pol sata rada i to tri sata za izradu nosača koji se izrađuje na 3D pisaču te još pola sata kako bi se zaštitna plastika izrezala na laserskom rezaču i sve komponente vizira spojile u cjelinu. Dijelove vizira članovi udruga izrađuju u vlastitim domovima, a ostali dijelovi i sastavljanje odvija se u prostorijama Doma tehnike Osijek", objašnjava Grgić. Podsjeća kako se u Domu tehnike Osijek dugi niz godina nude različite izvannastavnih i izvanškolskih programske aktivnosti koje su usmjerene prema djeci mladima a u svrhu razvoja tehničkih znanja i vještina. "Svoja znanja mentori iz klubova putem radionica i tečajeva prenose svojim polaznicima. Sada su to, zbog nedostatka zaštitne opreme za osobe koje su u ovom vremenu borbe protiv širenja koronavirusa, izložene kontaktu s drugim osobama ili zaraženima, usmjerili u izradu zaštitnih vizira" ističe tajnik Zajednice tehničke kulture Osijek.
"Ova akcija je humanitarnog karaktera, svi izrađeni viziri bez naknade 
se uručuju medicinskom osoblju koje ima potrebu za zaštitnim vizirima, te ih nismo u mogućnosti komercijalno prodavati iako svakodnevno imamo upite građana koji ih žele kupiti", naglašava Terezija Blekić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.