Hrvatski radio

Radio Osijek

Zašto inzistiramo na Instanbulskoj konvenciji?

26.03.2018.

12:09

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

Uoči svetkovine Uskrsa, đakovačko- osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić održao je konferenciju za novinare na kojoj je iznio Uskrsnu pastirsku poruku, a govorio je i o Istanbulskoj konvenciji.

Govoreći o ratifikaciji Istanbulske konvencije istaknuo je kako ima i drugih načina za zaštitu žena te da ne razumije zašto se na tome toliko ustrajava kada imamo  drugih problema te zašto na to usmjeravamo toliku energiju umjesto na stvaranje radnih mjesta, obnovu gospodarstva, promicanje kulture života te bračnih i obiteljskih vrijednosti. Prema riječima dr. Hranića, ima dojam da netko potiče ideološke rasprave kako bismo "glodali ta pitanja, da bi druga ostala nezamijećena". Pitao se zašto odbacujemo neke druge puteve za zaštitu žena od nasilja, a ako se rasprava gleda kroz demografsku krizu i izumiranje hrvatskoga naroda, onda tu nastaje dodatna težina problema. Nadbiskup je, uz ostalo, rekao: "Istanbulska konvencija donosi većinu pozitivnog. Valjda nitko ne misli da bi Crkva, koja propovijeda Kristovo evanđelje, koja je univerzalni zakon ljubavi prema svakom čovjeku, bila protiv zaštite žena od nasilja. Crkva to trajno propovijeda, velika većina hrvatskog društva želi izbjeći potencijalnu opasnost od uvođenja rodne ideologije u hrvatski zakonodavni i obrazovni sustav." 

U Uskrsnoj pastirskoj poruci nadbiskup Đuro Hranić naglašava kako  vjera nije i ne može biti  privatna stvar pojedinca, jer pristupanje euharistijskom stolu podrazumijeva osobno svjedočenje kršćanskih vrijednosti i zauzetost u promicanju  tzv. socijalne ljubavi. "Onaj tko je iskusio euharistijski dar Božje ljubavi spremno će to posvjedočiti drugima te se zauzeti  za promicanje kršćanske antropologije spolnosti, živjet će vjernu bračnu ljubav i obiteljsko zajedništvo  te promicati vrijednosti života"- rekao je mons. Hranić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.