Hrvatski radio

Radio Osijek

Zašto smo se preselili u Baranju?

04.02.2020.

19:42

Autor: Radio Osijek / IF

Zašto smo se preselili u Baranju?

Zašto smo se preselili u Baranju?

Foto: - / -

Odgovore je ponudila Ines Prološčić na predavanju u Belom Manastiru u kojem s obitelji živi godinu dana, nakon što se preselila iz Zagreba. Neobična odluka nije bila "normalna" nikome iz njihove blizine, a oni su i na ovom druženju pokušali ukazati na prednosti života u skladu s prirodom.

Kažu da bi prosječni stanovnik Baranje prije povjerovao u postojanje Djeda Božićnjaka, nego u to kako postoji netko tko se iz Zagreba preselio u Baranju. No, jedna četveročlana obitelj shvatila je koje su prednosti života i rada u Baranji.
Ines Prološčić rođena je u Osijeku, do 8. je godine s roditeljima živjela u Belom Manastiru, a onda ih je rat protjerao. Roditelji su se nakon mirne reintegracije vratili u Baranju, a Ines je nakon završetka studija u Zagrebu tamo i ostala. No, nakon što je osnovala obitelj, suprug i ona odlučili su s dvoje djece preseliti u Baranju. Stresni život, gužva velikoga grada, nedostatak prirodnog okruženja neki su od razloga zašto su poželjeli otići iz Zagreba. Željeli su da im djeca odrastaju u prirodi, da se mogu igrati na livadi i znaju popeti na drvo, što je za njih pretpostavka sretnoga djetinjstva. Za mlade obitelji prednost može biti i velika ponuda nekretnina po pristupačnim cijenama. Kako i Ines i njezin suprug Vedran rade poslove koji im omogućuju gotovo nomadski život, ona je voditeljica poslovanja jedne američke korporacije za jugoistočnu Europu, a suprug se bavi programiranjem, posao ih ne veže uz određeno mjesto. Tako su odlučili da njihov dom bude u Belom Manastiru i, kako kažu, nisu požalili. Ništa im ne nedostaje, a jedina je zamjerka spori internet, no i tu su prepreku svladali. Ines je na predavanju okupljenim sugrađanima željela ukazati na prirodu i ljepotu koja ih okružuje u Baranji, a uz pozitivan stav i promoviranje prednosti, vjeruje kako bi Beli Manastir mogao izgraditi pozitivan imidž.
Kako je i sama Ines istaknula, nije se nadala tolikom interesu za njihovu selidbu, ali u okolnostima u kojima većina napušta Baranju, njihova odluka da se presele u Beli Manastir privukla je i novinare ne bismo li saznali koje su prednosti života u Baranji.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.