Hrvatski radio

Radio Osijek

Zatvoren ured predsjednice u Vukovaru

16.01.2016.

13:19

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posjetom gradu Otoku i Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru završio je trodnevni boravak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Slavoniji. Njezin privremeni ured u Vukovaru danas je zatvoren.

Treći dan boravka u Vukovaru posjetila je Memorijalni centar Domovinskog rata  u bivšoj vukovarskoj vojarni 204. brigade u kojem se radi hostel, restoran i tehnička radionica vrijedni oko 40 milijuna kuna. Ravnatelj centra Zoran Šangut izrazio je zadovoljstvo posjetom predsjednice koja je imala sličan program kao 40.000 učenika osnovnih škola koji posjete Memorijalni centar tijekom godine. Zatražio je potporu i pokroviteljstvo predsjednice za izdavanje knjige o bitki za Vukovar koju pripremaju istaknuti hrvatski povjesničari. 

"Tek kada dođete na ovo mjesto spoznate svu strahotu rata i shvatite koliko je tu bilo stravično, zapravo apokaliptično", rekla je predsjednica te istaknula kako je centar moderan i kako bi ga trebali posjetiti svi mladi Hrvatske i svijeta, u njemu doznati istinu o velikoj hrabrosti branitelja Vukovara te čuti poruke mira, kako se ratne strahote nikada ne bi zaboravile. . 

Posjetila je i Otok gdje je razgovarala s tamošnjim gradonačelnikom Josipom Šarićem. Istaknuta su četiri razvojna projekta, prije svega onaj koji se tiče širenja pogona tvrtke "Furnir" za koje se očekuje potpora nove hrvatske Vlade. Gradonačelnik Šarić potvrdio je kako se i s tog područja mladi iseljavaju, no ne ako iz drugih dijelova zemlje. Dodao je kako u vladi na odlasku nisu imali dovoljno razumijevanja za projekte te da od nove očekuje puno više. Spomenuo je i projekt izgradnje 250 stanova za mlade obitelji, za što su zainteresirane i dvije obitelji iz Zadra te jedna iz Konavala, a to je najveći dokaz da ljudi žele ostati živjeti u Slavoniji. Šarić je rekao kako je najniža plaća u tvrtki Furnir 4.300 kuna što je mnogo za jednu drvnu industriju, no i u tom sektoru, kao i u drugima, lokalnoj zajednici mora pomoći središnja vlast jer ovaj dio Hrvatske koji je stradao u ratu do sada nikada nije bio ravnopravan s područjima poput Istre ili Međimurja. Zanimljivo je da je Kolinda Grabar-Kitarović prvi državnik koji je posjetio grad Otok tako da su ju dočekali brojni mještani u želji da se s njom fotografiraju i upoznaju. Odala je i počast prvim hrvatskim zrakoplovcima koji su poginuli kod Otoka u Domovinskom ratu. 

Završavajući  boravak u Vukovaru,  izrazila je zadovoljstvo sadržajem posjeta, a posebice ljubaznošću domaćina u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županji koji su se, kako je rekla, potrudili da u malo vremena koje je imala popričaju s njom ne samo o problemima nego i o vizijama razvoja.

"Nisam zadovoljna činjenicom da, iako se Vukovar razvija i obnavlja, puno ljudi, posebice mladih, odlazi iz Vukovara. Još moramo udahnuti puno života u Vukovar, jer grad čine ljudi, a ne zgrade koje obnavljamo. Moramo raditi i na otvaranju novih radnih mjesta, poticanju poduzetništva, a vidim puno potencijala posebice kada je riječ o razvoju vukovarske Luke", izjavila je Grabar-Kitarović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.