Hrvatski radio

Radio Osijek

Zatvoreno i sanirano Božino brdo u Iloku

19.03.2021.

16:13

Autor: Davor Lončarić

Zatvoreno i sanirano Božino brdo u Iloku

Zatvoreno i sanirano Božino brdo u Iloku

Foto: - / -

U Iloku je danas održana završna konferencija kako bi se obilježilo uspješno okončanje vrijednog, ekološkog poduhvata, odnosno projekta "Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Božino brdo.

Na završnoj konferenciji se uzvanicima obratila gradonačelnica Marina Budimir sa zahvalom svima koji su sudjelovali na prijavi i provedbi projekta. Zahvalila je i nadležnim Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i izvođačima. Ovim projektom grad Ilok dobiva uređen istočni ulaz u grad.
Nazočnima se također obratio i ravnatelj Razvojne agencije TINTL Mladen Markešić, te voditeljica projekta Natalija Mladenović ispred konzultantske tvrtke Plavi partner d.o.o.
Projekt „Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Božino Brdo u Iloku“ pripremila je i prijavila za Grad Ilok Razvojna agencija TINTL, a sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda te Grad Ilok i Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kroz Kohezijski fond financirano je 85% troškova, Republika Hrvatska sufinancirala je 10%, a Grad Ilok 5% prihvatljivih troškova.
Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 10 milijuna i odnosi se na izvođenje radova, troškove stručnog nadzora te ostale troškove upravljanja projektom i osiguravanja EU promidžbe i vidljivosti. Vrijednost izvedenih radova je 7.5 milijuna kuna, a radove je izvela tvrtka Sokol gradnja d.o.o. iz Vinkovaca.

Otpad se na Božinom brdu odlaže još od 1967. godine i kroz godine se nakupilo oko 44 tisuće m3 otpada. Obuhvat projekta odnosio se na više od 12 tisuća m2 površine. Uz to što je u cijelosti sanirano odlagalište, kroz projekt se postavila ograda s ulaznim vratima, izgrađena je ulazno-izlazna zona s parkiralištem, asfaltirala se prometnica te se postavila montažna upravna zgrada, kolna vaga, sabirni bazen za sanitarne otpadne vode, izgradio se taložnik i separator ulja i masti, vodomjerno okno, plato za pranje podvožja vozila. Ujedno je uređen i ozelenjen cijeli okoliš, tako da je deponija komunalnog otpada u Iloku Božino brdo nakon ovog projekta postalo ugodno za oko stanovništva, a isto tako i prihvatljivo za okoliš.
Vrijedno je naglasiti da je cijeli projekt proveden u ugovorenim rokovima, u potpunosti u skladu s propisanim pravilima i procedurama, što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potvrdio kroz odobravanje svih potraživanih troškova.
Grad Ilok pokazao je kroz još jedan uspješno završen projekt da ima stručne i vrijedne zaposlenike koji imaju znanja i vještine za provođenje projekata financiranih iz EU fondova te je najavljeno da će se nastaviti s pripremom i provedbom novih razvojnih projekata u Gradu Iloku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.