Hrvatski radio

Radio Osijek

Zaustaviti iseljavanje, ponuditi projekte...

16.09.2018.

13:20

Autor: Radio Osijek/AB

fotografije Amoreta Bajto HRT Radio Osijek

fotografije Amoreta Bajto HRT Radio Osijek

Foto: - / -

"Dok se cijela Hrvatska bavi Istrom i "Uljanikom", Slavoniju napušta stotine tisuća ljudi i nitko ne diže svoj glas kako bi se problem riješio", rekao je danas na konferenciji za novinstvo, održanoj na odlaznom peronu Autobusnog kolodvora u Osijeku čelnik Zelene liste Nenad Matić.

Matić je istaknuo da se za Slavoniju ne poduzima ništa u da nema podrške Vlade i mjera koje bi potaknule mlade da ostanu ovdje, pa u druge države iseljavaju cijele obitelji i taj trend ne posustaje u posljednje dvije godine.  Kao konkretno rješenje predlaže dobre projekte koje će poduprijeti Vlada, kao primjerice proizvodnja peleta koju je pokrenuo poduzetnik Darko Grivičić. Grivičić, bivši predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i novi član Zelene liste, u koju je nedavno prešao iz HSS,  ispričao je svoju poduzetničku priču koja bi, uz dobru potporu, otvorila tisuće radnih mjesta i osiguirala primanja na razini onih u drugim europskim zemljama. Kada bi se iskoristio energetski potencijal hrvatske poljoprivrede, novčani bi ekvivalent, kaže, bio 5 do 7 milijardi kuna, a u Slavoniji bi se zaposlilo 5 do 10 tisuća ljudi. Volio bi da politika prepozna njegovu priču, jer postrojenja poput njegovog zamišljena su da pokrivaju područje od 5 do 10 kilometara, pa bi ih u Slavoniji trebale na stotine. Jedini je problem kako pronaći tržište, pa u tome traži pomoć države i lokalne zajednice.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.